Verantwoord de weg op bij vorst – met antisliptips!

0

Was het voor jou vorige week ook glibberen en glijden op het fietspad? Of laat je de fiets liever staan met dat winterweer? Check voor vertrek even de site van de Fietsersbond om te zien waar het veilig is – dan weet je meteen of je het wel of niet aandurft. Met tips voor antislipmethodes!

Wij gaan zelf eerlijk gezegd liever niet met onze fietsbandjes de strijd aan met de gladheid. Maar wie weet zijn er onder jullie die-hards fietsers die er anders over denken. Wil je je niet laten weerhouden door een laagje vorst, dan is het goed om te weten dat de schoonste fietspaden van Nederland in Houten, Rijssen-Holten en Nunspeet te vinden zijn. Ook Leusden en Veenendaal scoren goed op gladheidsbestrijding. Dit blijkt uit de publieksenquête van de Fietsersbond die door ruim 45.000 fietsers is ingevuld.

Nieuw: strooiroutes in de routeplanner

In de Fietsersbond Routeplanner zijn alle strooiplannen van de gemeente opgenomen. Via het nieuwe routetype ‘strooiroutes’ houdt rekening met het gegeven of wegen gestrooid worden.  Of deze routes daadwerkelijk gestrooid worden, ligt aan de wegbeheerder. Een goede gladheidsbestrijding bestaat bijvoorbeeld uit pekel strooien bij verwachte gladheid of ijzel, het eerst op bruggen en andere vorstgevoelige plekken. Is er sneeuw op komst? Dan adviseert de bond eerst te strooien en na de sneeuwbui te vegen of borstelen.

Tips

  1. Heb je pech en woon je in een gemeente waar het strooi- en veegbeleid minder op orde is? Dan kun je bij gladheid beter wat lucht uit de banden laten lopen, adviseert de Fietsersbond. Dan zijn de banden breder en heb je meer grip. En waarschijnlijk ben je al een heel eind op de goede weg, want bijna alle Nederlanders blijken met te zachte banden te rijden.
  2. Je zadel verlagen is ook een goed idee: dan kun je altijd je voeten op de grond zetten wanneer je dreigt te vallen.
  3. Door het wegdek te ‘lezen’ kun je glijpartijen voorkomen: glinsterende klinkers of asfalt wijzen op een laagje ligt. Hou ook voldoende afstand van de rand, want langs de randen van weg ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw.

Fietsstad 2018 
​De enquête werd gehouden als het publieksonderdeel van de Fietsstadverkiezing. Nog nooit eerder is er op deze schaal onderzoek gedaan naar de stem van de fietser. Deze gegevens en de objectieve data vormen samen de gegevens voor de ranglijst van Nederlandse fietsgemeenten. De gemeenten Etten-Leur, Houten, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer vormen de kopgroep. Op dinsdag 16 januari zal tijdens de bijeenkomst “Toekomst van de Fiets’ de winnaar bekend worden gemaakt – kijk voor de uitslag op de site van de Fietsersbond.

Kijk voor meer tips op https://www.fietsersbond.nl/onderweg/gladheid/ 

Beeld: Fietsersbond 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.