Top tip voor 2018: fietsen langs het water in Duitsland

0

Vlak fietsen in Duitsland? Volg het water! Met de ‘Fluss-Radwege’ ontdek je 4 Duitse cultuurlandschappen vanaf het fietszadel. Zo zijn ook heuvelachtige gebieden als Sauerland prima te doen. Fabelhaft fietsen!

 

Het leuke is dat de beroemde rivieren in Duitsland ook nog eens langs prachtige plekjes voeren. Alsof je door een geschiedenisboek fietst: over de Romeinen, de sprookjes van Grimm, industrieel erfgoed of middeleeuwse ridderkastelen.

Mosel-Radweg: Romeinen & Riesling

Op de 270 km lange Mosel-Radweg ontdek je de Romeinse geschiedenis. Ruim 2000 jaar geleden plantten de Romeinen er wijnstokken op de steile hellingen, het begin van een rijke wijntraditie. De route leidt je langs Romeinse villa’s, tempelcomplexen enmonumenten zoals het Romeinse wijnschip in Neumagen-Dhron. Trier, voormalige hoofdstad van het Romeinse Rijk, is een leuke stad om doorheen te slenteren.

RuhrtalRadweg: variatie in Sauerland

Helemaal handig: een combinatie van water en voormalig spoor, om de route zo vlak mogelijk te houden. De RuhrtalRadweg is een 4-sterren kwaliteitsroute die de Ruhr volgt: een heel gevarieerde route van 240 km lang door Sauerland en langs industriecultuur van de metropool Ruhr. Je rijdt over oude jaagpaden en voormalige spoorlijnen van de bron in Winterberg tot aan Duisburg waar de Ruhr uitmondt in de Rijn.

 

 

 

 

 

Weser-Radweg: route vol romantiek

De Weser-Radweg is een tocht van 515 km langs vakwerksteden en burchten aan de oevers van de rivier de Weser. Onderweg kom je tal van verwijzingen tegen naar de sprookjes van Grimm, zoals de Rattenvanger van Hamelen en Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Deze romantische route start in vakwerkstad Hannoversch Münden en verloopt door een nagenoeg vlak landschap in Cuxhaven aan de Noordzee.

Rijnfietsroute: Historie met een hoofdletter H

Het gedeelte van de Rijnfietsroute (EuroVelo15) dat langs de Romantische Rijn loopt is een topper. Wijnterrassen, middeleeuwse ridderkastelen, hier en daar een barokslot en indrukwekkende vesting: je kunt hier je lol op. Las onderweg pauzes in om op je gemak het UNESCO-Werelderfgoed te ontdekken. De unieke limes in Rheinbrohl bijvoorbeeld, lang geleden het beginpunt van de 550 km lange grens van het Romeinse Rijk.

 

 

 

 

 

De mooiste fietsroutes langs rivieren

De Mosel-Radweg, RuhrtalRadweg, Weser-Radweg en Rijnfietsroute zijn vier van de routes die samenwerken onder de naam ‘De mooiste fietspaden langs rivieren in Duitsland’, oftewel ‘Fluss-Radwege’. Zit je favoriete bestemming er niet bij? Niet getreurd, er zijn er nog drie: de Elberadweg, EmsRadweg en Neckartal-Radweg. Op www.duitse-fietspaden.nl vind je alle informatie, kaarten en tips.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.