3x tips voor fietsstad Münster

0

Münster is leuk, heel fietsvriendelijk en lekker dichtbij. De perfecte bestemming dus voor een fietsweekendje weg in de herfst!

De stad is in ons land het meest bekend van de Vrede van Münster. Spaanse en Nederlandse vertegenwoordigers tekenden hier op 30 januari 1648 het vredesverdrag dat het einde van de Tachtigjarige Oorlog bezegelde. Voor de Republiek der Nederlanden betekende dat verdrag meer dan vrede: het was ook een definitieve erkenning van de soevereiniteit van Nederland. Eigenlijk werd Nederland toen geboren: hier in de Friedenssaal, in het stadhuis van Münster.

Nederlandse connecties

Maar Münster heeft op nog veel meer manieren een sterke band met Nederland. De stad zou zelfs gesticht zijn door de Friese missionaris Liudger, die hier een missiepost had. In 805 werd hij bisschop van het klooster dat hij hier had gebouwd – monasterium in het Latijn, vandaar de naam Münster.

Jantje van Leiden

In 1534 waren de stadsbewoners gedwongen tot een ware massadoop, lieten ze zich niet dopen dan moesten ze de stad verlaten. De Wederdopers hadden de stad een jaar in de macht en werden toen bloedig neergelsagen door de troepen van de bisschop. De naam van de leider van de Wederdopers? Jan van Leiden – precies, die van ‘je er met een Jantje van Leiden afmaken’. Als kleermaker was hij blijkbaar niet echt een perfectionist, maar als oproerkraaier schreef hij geschiedenis.

 Uit de as herrezen

Je zou het niet zeggen, maar het historische hart van Münster werd in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. Vooral de historische gebouwen rondom het marktplein, de prachtige Principalplatz, moesten eraan geloven. De inwoners bouwden hun historische centrum bijna tot in detail weer op. Het interieur van het stadhuis kon nog net op tijd worden gered en is dus origineel (je kunt het stadhuis en de Friedenssaal bezoeken). Leuk detail: het carillon speelt ieder jaar op Koningsdag het Wilhelmus!

Tips

1 Werse-Radweg: https://www.geheimoverdegrens.nl/fietsen-in-duitsland/meerdaagse-tochten/werse-rad-weg/

2 Friedensroute: https://www.geheimoverdegrens.nl/fietsen-in-duitsland/meerdaagse-tochten/friedensroute/

3 Leuk design hotel: https://www.designhotels.com/hotels/germany/munster/factory-hotel

Bewaren

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.