Op naar de camping… ver of dichtbij

0

Niet met de auto, trein of bus op vakantie gaan, maar alles lekker op de fiets doen. Of je nu naar een camping gaat, of van B&B naar B&B fietst: het is fijn als je voldoende bagage kunt meenemen. Daarom selecteerden we twee, wat eigenwijze, vakantiefietsen. De Pilot Vamos en de Cannondale Touring 1.0. De eerste kost 5.749 euro, de ander 1.549. Wat doet dat? En passant geven we je ook een lijstje van nog wat andere interessante modellen.

Pilot Vamos

Het merk Pilot past in het rijtje Koga, Avaghon, Van Nicholas, Santos en IdWorx. Het is een producent uit Nederland die ook actief is in de reisfietsen. En dan ook nog eens heel specifieke bikes, want alle fietsen zijn namelijk gemaakt van titanium. Vamos is, vrij vertaald, Spaans voor ‘Hop, laten we gaan!’ Prima, maar dan moet je wel het een en ander kunnen meenemen.

Pilot heeft een oversized titanium frame en voorvork ontwikkeld en laten maken in het Verre Oosten. Aangezien het merk wel ervaring heeft met zowel titanium frames als met ‘wat er op en aan het frame moet’, zie je dat zeker terug in deze Vamos. Je hebt ongeveer dertig nokjes op he frame en de voorvork: voor de voor- en achterdragers, de doorvoer van de remleidingen en schakelkabels, de bidonhouders en de deelbare rechterachtervork. De Vamos is uitgerust met een Rohloff 14-speed met Carbon Gates-beltdrive. Schakelen en betrouwbaarheid zijn daarmee boven elke twijfel verheven. Remmen doe je met hydraulische exemplaren van Shimano, met een heel stevige 180 millimeter schijf vóór – daar rem je in principe ook het meeste mee. Hoe rijdt dit nu allemaal? Niet als titanium. Tenminste, als je denkt dat titanium een slap materiaal is. Dat is het niet dus de boel rijdt goed strak, lekker rechtdoor en je gaat nooit wringend een bocht door. Het lekker smalle stuurtje geeft je ook een prettig ‘doorrij-gevoel’. Je zit niet te ver rechtop of te ver naar voren. De fiets is ontwikkeld met het oog op het maken van lange trektochten.

De fiets is ontwikkeld met het oog op maken van lange trektochten.

Cannondale Touring 1.0

Het merk Cannondale is oorspronkelijk afkomstig uit Bedford, Pennsylvania. Het bestaat sinds 1971 en is begonnen met het produceren van fietsaanhangers en -tassen. Daarna werden Touring-modellen ontwikkeld, denk aan de ST 300 uit 1983. Cannondale was een van de eerste fabrikanten die zich specialiseerde in aluminium als framemateriaal.

Tegenwoordig staat het merk vooral bekend om z’n snelle racefietsen en stoere mountainbikes, maar de roots worden niet vergeten. Zo heeft Cannondale nog steeds een tandem in het assortiment, en ook deze Cannondale Touring. Net als de ST 300 heeft deze een aluminium frame en een racestuur. Verder is de fiets op alle fronten verbetert. Niet alleen is het frame nu oversized, maar ook lichter, de voorvork is sterker geworden en er zijn meer dan voldoende versnellingen aanwezig. Toen was het 3 x 8, nu 2 x 10, maar dan wel met een ‘34’ achteraan. 1 op 1 dus. Die camping bovenop de heuvel? Een zwaai met je rechterhendel naar binnen en je schakelt ineens maximaal drie tandjes. Ja, dat is ook veranderd: schakelen gaat vanaf het stuur. Ook de remmen zijn sterk verbeterd. Geen wiebelige raceremmen meer, maar solide schijfremmen. Deze zijn iets minder krachtig dan de hydraulische modellen – vooral door de ‘rek’ in de stalen binnen- en buitenkabels. Verder stevige banden, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze Touring 1.0 is al met al meer dan een soort hommage aan de ST: het is een heel goede, snelle vakantiefiets met standaard een drager achter, vóór kan er een lowrider gemonteerd worden. En zo’n racestuur? Daar hoef je zeker niet mee te racen.

Lees het volledige testrapport van de Pilot Vamos en de Cannondale Touring 1.0 in het nieuwe nummer van FietsActief. Bestel deze direct in de webshop, zonder verzendkosten.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.