Volata, een hele slimme fiets

0

Volata Cycles komt naar Europa, waarbij ze een nieuw model introduceren dat voorzien is van allerhande slimmigheden. Het nieuwe model heet Volata Model 1c. Deze fiets is ontworpen om de dagelijkse gebruikerservaring te vereenvoudigen door allerlei accessoires die je op de fiets gebruikt te integreren. Dat laatste verzinnen we niet zelf, maar staat zo prachtig omschreven in het persbericht. Wat het Amerikaanse bedrijf (met een designafdeling in Italië) eigenlijk wil zeggen, is dat de fiets wordt uitgerust met een app based fietscomputer, automatische verlichting en ingebouwde veiligheidsvoorzieningen.

App based computer op een fiets, huh?

Een app based computer op een fiets? Ja, ja, op het ingebouwde scherm op Volata zie je naast standaard informatie over je ritje ook turn-by-turn navigatie, het weerbericht, je kunt een muziekje op je smartphone aanzetten, je hartslag wordt gemeten, er zijn smartphone notificaties en nog meer. Deze informatie bevindt zich allemaal op het display midden op het stuur. Een op GPS gebaseerd anti-diefstal systeem alarmeert je als iemand je fiets probeert te stelen. Je krijgt dan een berichtje op je telefoon. Wanneer je fiets op slot staat en wordt verplaatst gaat een alarm af. Als je fiets gestolen is kan hij eenvoudig worden teruggevonden met behulp van het tracking systeem. De computer in de fiets verzamelt alle data en verstuurt deze naar je smartphone. Dankzij de app op je telefoon kun je dan precies zien waar je gestolen fiets staat. Nu maar hopen dat de politie tijd heeft om even mee te gaan om hem terug te halen.

De Volata Model 1c heeft maar weinig onderhoud nodig. Dankzij riemaandrijving en een interne versnellingsnaaf zijn er weinig onderdelen die smering nodig hebben. En vuil maakt veel minder kans dan bij een schakelsysteem met een derailleur. De dynamo in de voornaaf laadt de batterij voor alle elektronische opties automatisch op tijdens het trappen. Het mooie van zo’n slimme fiets is dat de bouwers nog verbeteringen kunnen doorvoeren nadat jij hem al gekocht hebt. Door software updates worden nieuwe functies toegevoegd en eventuele kleine foutjes opgelost.

De Volata denkt trouwens ook aan jouw veiligheid tijdens het fietsen. Een claxon zorgt ervoor dat je gehoord wordt in het stadsverkeer, je bedient hem met een knop bij je linkerduim. De ingebouwde voor- en achterlichten gaan automatisch aan wanneer het donker wordt.

 

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Model 1c komt te koop voor €2.499 met mechanische versnellingen en voor €2.999 met Di2 elektronische versnellingen. De Model 1 is te koop voor €3.499. De fiets komt pas in september naar Nederland, maar je kunt hem al reserveren op volatacycles.com. Het reserveringsbedrag van € 299,- wordt verrekend met het aankoopbedrag bij levering van de fiets. Volata fietsen kunnen online geconfigureerd worden en zijn beschikbaar in vier maten (S, M, L, XL), twee kleuren (wit en grijs) en met twee verschillende zadels: één voor mannen en één voor vrouwen. De verzendkosten bedragen €90,- en Volata bezorgd de fietsen 99% gemonteerd.

De genoemde prijzen zijn voor een kale Volata. Een fiets zonder bagegedrager of spatborden. Als je voor 15 maart reserveert, krijg je die er echter alsnog gratis bij. Daar zit dan ook een waterafstotende bagagetas bij, die wordt bevestigd met een magnetisch kliksysteem.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.