Handig om te weten: fiets achterop de auto niet altijd verzekerd

0

Nu het lente is, gaan veel mensen erop uit met de fiets. Direct vanuit huis maar ook vanaf een andere leuke plek. En dus worden stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen, e-bikes en andere fietsen op het fietsenrek gezet, dat vaak achterop de auto is gemonteerd. Goed om te weten dat je fiets achterop de auto niet altijd verzekerd is voor schade die je onderweg oploopt. Independer liet dit gisteren op hun website weten.

Veroorzaker betaalt

Voor de autoverzekering maakt het veel uit wie de veroorzaker is van de schade aan je fiets. Rijdt er iemand anders tegen jouw auto aan en raakt daardoor je fiets beschadigd? Dan moet de autoverzekeraar van de veroorzaker de schade aan je fiets betalen.
Maar heb jij de schade per ongeluk veroorzaakt dan ligt het wat lastiger. Je kunt bijvoorbeeld achteruit tegen een paaltje zijn aangereden, waardoor je fiets schade heeft opgelopen. Je autoverzekeraar hoeft dit wettelijk niet te vergoeden. Het maakt daarbij niet uit welke dekking je hebt, WA, WA + beperkt casco of volledig casco. De enige verzekering die deze schade wel vergoedt is een fietsverzekering.

Diefstal van de fiets

Stop je onderweg naar je bestemming? Zorg dan dat je je fiets(en) in het zicht houdt. Want zeker dure fietsen worden nog wel eens van een fietsendrager gestolen. De fietsendrager zelf wordt gezien als een accessoire bij de auto, maar dat geldt niet voor de fiets(en) zelf. En dus vallen ze niet onder de dekking van de autoverzekering. Omdat je fiets niet in je schuur staat, valt hij ook niet onder de dekking van je inboedelverzekering.

Wat te doen om je fiets toch verzekerd achterop de auto te zetten? Je zou dan kunnen overwegen om een fiets- of reisverzekering af te sluiten. Let er bij een reisverzekering wel op dat er vaak een maximumbedrag vergoed wordt. Een overzicht per reisverzekeraar en de vergoeding die ze uitkeren vind je op de website van Independer. 

Bron: Independer

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.