Leestip: Vegalicious (+ 2 gratis recepten)

0

Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart is de opvolger van het succesvolle Vegalicious. In haar nieuwe kookboek verrast Alice Hart weer met meer dan 200(!) vegetarische recepten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis heerlijk, gezond en voedzaam is. Van ontbijt tot raw food, koken voor je vrienden, granen, diners en toetjes, en boordevol informatie over vegetarisch eten. Het is een boek voor vegetariërs en iedereen die gewoon wat minder vlees wil eten. Wij mochten twee recepten met jullie delen.

Auteur: Alice Hart
Prijs: €24,99
ISBN: 9789021562391
Kosmos Uitgevers

Patinaak gierst pannenkoekjes

1) Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote

Geraspte pastinaak geeft een gezonde zoete smaak en structuur aan deze glutenvrije gierstpannenkoekjes. Vanwege de smaak heb ik een voorkeur voor kokosmelk, maar amandelmelk of een combinatie van allebei werkt ook goed. Je kunt eventueel ook gewoon koemelk gebruiken. Begin met dit recept ten minste een paar uur (of de avond) van tevoren om de gierst tijd te geven om te wellen en een beslag te vormen.

voor 3-4 personen

275 g gierstvlokken
2 el kokosbloesem- of bruine basterdsuiker
½ tl zeezout
2 biologische eieren
1 pastinaak, geschrapt en geraspt
1 tl vanille-extract
600 ml ongezoete kokos- of amandelmelk, plus 200 ml om het beslag te verdunnen
300 g bramen, vers of uit de diepvries
3 el ahornsiroop, plus extra om te serveren
1 volle tl bakpoeder
2 el arachideolie of een andere neutrale olie, plus zo nodig wat extra

Doe de gierstvlokken in de kom van een keukenmachine en laat draaien tot een tamelijk fijn meel (een beetje textuur is prima). Combineer dit korrelige meel met de suiker en het zout in een kommetje en zet opzij. Klop in een andere kom de eieren los. Voeg de pastinaak, de vanille en de 600 ml kokos- of amandelmelk toe en roer goed door elkaar.

Meng de natte ingrediënten met de droge, dek af en zet ten minste 2 uur opzij (zet een nacht in de koelkast) om de gierst te laten wellen. Als het pannenkoekenbeslag heeft gerust, doe je de bramen in een pannetje met de ahornsiroop en een scheutje water. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten sudderen totdat het bramensap gaat indikken. Houd warm. Roer vlak voordat je de pannenkoekjes gaat bakken het bakpoeder door het beslag met de 200 ml extra kokos- of amandelmelk en 200 ml water om het beslag te verdunnen tot het de dikte heeft van yoghurt. Verhit een gietijzeren koekenpan of een koekenpan met dikke bodem op matig vuur. Bestrijk de pan met een prop keukenpapier gedrenkt in de arachideolie.

Schep een paar eetlepels beslag in de pan voor een paar min of meer ronde pannenkoekjes en bak ze 1-2 minuten aan elke kant. Draai ze maar één keer om als het beslag gaat borrelen aan de bovenkant en de pannenkoekjes aan de onderkant goudbruin zijn. Herhaal deze handelingen totdat al het beslag op is. Je moet dan in totaal 10-12 pannenkoekjes hebben. Probeer ze direct te serveren want ze zijn het lekkerst heet uit de pan. Stapel de pannenkoekjes op elk bord op en doordrenk ze met de warme bramencompote. Zet de ahornsiroop op tafel voor degenen die dat willen.

Thaise groene maissoep

2) Thaise groene maïssoep

Als je bedenkt dat de basis van deze soep, geïnspireerd op een Thaise groene currypasta, tamelijk pittig is, is deze (veganistische) soep verbazingwekkend troostrijk, dankzij de volle smaak van maïs, kokosmelk en cashewnoten. Als je weinig tijd hebt, gebruik dan een paar lepels gekochte Thaise groene currypasta en 250 g diepvriesmaïskorrels in plaats van de verse varianten uit het recept.

voor 4 personen

100 g cashewnoten,grofgehakt
2 sjalotjes, gepeld en grofgehakt
1 grote knoflookteen, gekneusd
1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, geschild en grofgehakt
2 djeroek poeroetblaadjes, vers of uit de diepvries
2 stengels citroengras, buitenste blad verwijderd, de rest grofgehakt
1 groene chilipeper, desgewenst van zaadjes ontdaan, grofgehakt
1 klein bosje koriander, blaadjes van de steeltjes gehaald
2 el arachideolie
2 grote maïskolven, de korrels eraf gesneden
1 blik van 400 ml kokosmelk
400 ml groentebouillon (gebruik het lege blik van de kokosmelk om deze af te meten)
1-2 kneepjes limoensap, of naar smaak
1 klein handjevol Thaise babybasilicum- of korianderblaadjes, om te serveren

Doe de cashewnoten in een kom en giet er zoveel water bij dat ze onder staan. Zet 15 minuten opzij om zacht te worden. Maal de sjalotjes, knoflook, gemberwortel, djeroek poeroetblaadjes, het citroengras, de groene chilipeper en koriandersteeltjes in de kleine kom van een keukenmachine fijn. Stop de keukenmachine een paar keer en schraap langs de wanden van de kom totdat alles heel fijn gemalen is.

Doe de arachideolie in een soeppan op matig-laag vuur. Voeg het fijngemalen mengsel toe en bak zachtjes onder regelmatig roeren ongeveer 10 minuten totdat alles zacht is en gaat geuren, maar nog niet erg kleurt. Laat de cashewnoten uitlekken en doe ze in de pan. Laat ze een paar minuten meebakken. Kieper er de maïskorrels bij en roerbak nog 5 minuten. Giet er nu de kokosmelk en de groentebouillon bij. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken. Roer er dan de korianderblaadjes door.

Pureer de soep in de pan met een staafmixer totdat hij glad is of houd een bekervol achter en pureer in 2 porties in de keukenmachine. Houd in beide gevallen een kleine hoeveelheid niet-gepureerde soep achter, dat geeft een welkome textuur. Proef en breng zo nodig op smaak: een kneepje limoensap pept de smaken op, dus doe er een beetje bij, proef en besluit dan of je er nog meer bij wilt doen. Verdeel de soep over voorverwarmde kommen en strooi er Thaise babybasilicum- of korianderblaadjes over, voor extra geurigheid.

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.