Route Mill – Pareltjes op het platteland

2

RouteMillAfstand: 88 km (Deze langere route is goed geschikt om in twee dagen te fietsen)
Startpunt: Parkeerterrein van Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12-16, Mill (N-B)
GPS Bestand: Route Mill
PDF Routekaart: Route Mill
PDF Routebeschrijving: Route Mill

In FietsActief nr. 4-2016 – bij de route Mill – is een foutje geslopen. Op pagina 22 verwijzen we voor de bed & breakfast naar A. Deze verwijzing mist in het blad:

A. Einde weg, op T-kruising RA(Krolhoek). Op T-kruising RA, (Hapseweg) 1ste afslag LA, weg oversteken(Venneke) en direct LA (Melder). Op einde LA(Heide). B&B over 280 meter, rechts.

In het authentieke landschap rond Cuijk in Noordoost-Brabant vind je heel wat bijzondere adresjes om af te stappen of te overnachten. Perfect voor een meerdaagse route, vooral in mei als de Maasheggen in bloei staan!

De Nieuwenhof: op de koffie bij de herderin

Een bijzonder adresje. Je kunt er slapen op de natuurcamping, in een groepshuis of in sprookjesachtige schaapskooitjes op palen, waar de schapen zo onderdoor lopen. Op het terras van de boerderij, de Herder-Inn, geniet je van Fairtrade koffie en tientallen theesoorten. Of heb je liever ijsjes of kaasjes van de eigen kaas- en ijsboerderij ’t Schupke? Een super plekje om even af te stappen tijdens een fietstocht: De Nieuwenhof ligt pal aan het fietsroutenetwerk.

Drijvende kracht achter al dit leuks is de vrouwelijke schaapsherder Marianne van Heijningen. Ze is het herder bestaan eigenlijk per toeval ingerold, door border collie Swift die ze bij het asiel haalde. “Het was geen gemakkelijke hond, er moest een gedragstrainer aan te pas komen. Uiteindelijk ging het zo goed dat hij me vroeg waarom ik niet ging schapenhoeden. En de timing was goed: de laatste jaren worden steeds meer schaapskuddes ingezet voor natuurbeheer.”

Deze prachtige boerderij kende ze al langer: hier kwam ze altijd ‘maaien’ met de schapen. “Ik droomde er vaak over om hier te wonen en werken, dus toen ik het eenmaal kon kopen aarzelde ik dan ook geen moment.”
De Nieuwenhof blijft in ontwikkeling, zo kun je er nu overnachten in het sfeervolle HerdersHuus, een hut gebouwd uit twee pipowagens. En afgelopen zomer werd een boerderijwinkel met duurzame producten geopend, als onderdeel van het theehuis.

De Herder-Inn, Nieuwenhofweg 5, Mill
Wo-zo 11-17 uur
www.groepsaccommodatiedenieuwenhof.nl

Onder de Kersenboom: it’s all in the details

Dat je hier op bezoek bent bij een styliste zie je meteen: alles klopt en de styling is helemaal afgestemd op het seizoen. In de theetuin van Anita’s atelier geniet je van een high tea, maar je kunt er ook terecht voor een whisky- of wijnproeverij. Zoek een fijn plekje in de schaduw van de oude kersenboom of strek je uit in de zon, op het loungeterras.

“De kersenboom is wel honderd jaar oud, maar er komen nog steeds ieder jaar kersen aan”, vertelt Anita van Kraaij. “Zo oud zie je ze haast nooit. Op zaterdag, als de theetuin open is, zitten er altijd veel fietsers in de schaduw van de boom. Dit is een geweldige omgeving voor fietsers, de natuur is zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht en dat zie je. ‘Het lijkt wel alsof we in Frankrijk aan het fietsen zijn’, horen we vaak.”

De high tea die ze serveert is authentiek, zegt Anita. “Iedere gang krijg je een ander bordje, we zetten niet in één keer alles in een keer op tafel. En we maken alles in eigen keuken: voor de macarons maalt mijn man Marius bijvoorbeeld zelf het amandelmeel.”

Onder de Kersenboom, Meeuwstraat 3a, Mill
Za 10-16 uur
www.onderdekersenboom.nl

De Daalgaard: prijswinnende wijn van Brabantse bodem

Er wordt steeds meer wijn gemaakt in Nederland, maar die is zelden zo goed als bij wijngaard De Daalgaard. De mousserende Parelwijn behaalde afgelopen jaar zelfs een gouden medaille bij de prestigieuze internationale wijnkeuring van Wenen.

Op de Daalgaard wordt al vanaf 1991 wijn gemaakt, vooral zomerse witte wijn. “Destijds waren er pas een stuk of tien wijngaarden in Nederland”, vertelt Marcel Pereboom, een van de eigenaren van de Daalgaard. “Dit was een van de meest noordelijke wijngaarden van Europa. Tegenwoordig vind je in Nederland tegen de 20 wijngaarden, mede door de opkomst van resistente druivensoorten. Maar wij hebben een voorliefde voor de klassieke witte druivenrassen, zoals Riesling en Gewürztraminer. De wijngaard is maar 1 hectare groot, goed voor zo’n 400 flessen – onder voorbehoud van grote rampen, natuurlijk. De druiven worden met de hand geplukt en het persen gebeurt op locatie, met professionele apparatuur.”

De wijngaard is voor groepen van april-september op afspraak te bezoeken, voor een twee uur durende rondleiding inclusief proeverij. Er zijn ook open dagen: op 21 en 22 mei (tijdens ‘Ons plattelandsrondje’) en de landelijke open dag Nederlandse wijngaarden in september. Marcel is meestal op vrijdag aan het werk, je kunt altijd even proberen of hij er is om een kijkje te nemen. De wijnen van de Daalgaard zijn ook verkrijgbaar bij De Nieuwenhof.

Wijngaard de Daalgaard, de Kuilen 18a, St. Agatha
www.daalgaard.nl

Kraaijenbergse Plassen: hallo ijsvogel

Bijna 50 jaar graven naar zand, grind en klei heeft een bijzonder natuur- en recreatiegebied opgeleverd: de Kraaijensbergse Plassen. De ‘natuurplassen’ zijn niet te diep uitgegraven en de oevers werden bewust grillig gemaakt. Daar zijn de planten en dieren blij mee: niet voor niets vind je hier heel wat zeldzaamheden van de Rode lijst. Rondom de plas zitten tientallen goudvinken, slechtvalken en zelfs ijsvogeltjes. Voor het visdiefje zijn zelfs speciale nestvlotjes geplaatst. De vogels zijn het best te spotten vanuit de vogelkijkhut aan de weg van Gassel naar Geest. Zin in koffie? In Jachthaven ’t Loo vind je Terras de Karseboom.
Meer info: www.kraaijenbergseplassen.nl

Cuijk: op de fiets door het museum

Sinds afgelopen zomer kun je alles te weten komen over de geschiedenis van het mooie stadje Cuijk in het nieuwe Buitenmuseum. Je fietst er zo doorheen! Het ‘museum’ bestaat uit een aantal panelen rondom de Martinuskerk, die alles vertellen over Ceuclum, het Romeinse Cuijk. In de Romeinse tijd was er in Cuijk een castellum (een fort) en een vicus (een dorp) te vinden. Op de panelen is te zien hoe de Romeinen in Cuijk woonden, werkten en van het leven genoten. Als je de app TimeTravel Cuijk download kun je de Romeinse brug, het castellum en de vicus voor je zien alsof ze nooit verdwenen zijn.
Meer info: http://buitenmuseumcuijk.nl

Landgoed Tongelaar: op bezoek bij de das

Het nieuwe informatiepunt van Brabants Landschap, Landgoed Tongelaar, is het startpunt van je fietsroute. De eerste verdieping van de kasteeltoren is ingericht als dassenburcht waar je onder andere een film kunt bekijken over de dassen die hier voorkomen – het zijn er wel 50, heel bijzonder! Het kasteel en de boerderij vormen samen een sfeervol plaatje, het lijkt hier wel alsof je in Frankrijk bent. Het informatiepunt is alleen op zondag open.
http://brabantslandschap.nl

Nog meer leuks

Liefkeshoek
Luxe vakantiewoning en een studio in een stoere landelijke stijl, vlakbij de Maas en de Kraaijenbergse Plassen.
www.liefkeshoek.nl

Guesthouse de Heide
Lodges (huisjes van hout en tentdoek) en luxe suites, eentje met privé sauna en buiten jacuzzi.
www.guesthousedeheide.nl

Strohotel de Aalshof
Gebouwd met stro en leem: milieuvriendelijk, maar ook heel knus en kleurrijk. Te boeken als groep, maar ook individueel.
www.aalshof.nl

Camping De Tienmorgen
Boerderijcamping met chalets waar leuke kinderactiviteiten worden georganiseerd. Ligt vlak achter Landgoed Tongelaar.
www.detienmorgen.nl

De Buitenboel
Minicamping met B&B waar je ook kunt logeren in retro caravans (Rapido’s) geschakelde kota’s, Finse blokhutjes.
www.buitenboelbrabant.nl

Landgoed De Barendonk
Eeuwenoud landgoed waar je op allerlei manieren kunt overnachten. Trekkershutten, een natuurkampeerterrein, groepshuizen, appartementen en slapen in het hooi.
www.barendonk.nl

Het Wisbroek
Camping met blokhutten op het platteland, je kijkt zo uit op de koeien in de wei.
www.hetwisbroek.nl

‘t Huys op de Heide
Sfeervol overnachten in een cottage voor 4 personen. De tuinen zijn alleen te bezichtigen voor groepen of gasten, individuele bezoekers kunnen een kijkje nemen op de open dagen.
www.huysopdehei.nl/agenda

Het Roozenhuys
Kwekerij met geurende tuinrozen, iedere zaterdag geopend. Er is ook een mooi vakantiehuis voor groepen, met hottub.
www.hetroozenhuys.nl

De Schutkooi
Bio melkveeboerderij met mooi authentiek restaurant in een oude schuur. Een deel van de menukaart komt rechtstreeks van de eigen boerderij.
www.schutkooi.nl

Koffiehuus Ons Moe
Knus koffiehuis in Oploo met een mooie tuin. Geopend van 10:00 tot 20.00 uur, woensdag gesloten.
www.koffiehuus-onsmoe.nl

Meer
Kijk voor meer adresjes op www.plattelandvancuijk.nl
Gratis fietsroutes vind je hier: www.onsplattelandsrondje.nl/routes

RouteMillAfstand: 88 km (Deze langere route is goed geschikt om in twee dagen te fietsen)
Startpunt: Parkeerterrein van Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12-16, Mill (N-B)
GPS Bestand: Route Mill
PDF Routekaart: Route Mill
PDF Routebeschrijving: Route Mill

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

Tekst en foto’s: Linda Korsten / Tekstbureau Link & co

Deel.

Over de auteur

2 reacties

 1. mooi parcours van dorp naar dorp / diversiteit van natuur, vogels en dieren / af en toe een bank
  sommige fietspaden zijn niet zo toegankelijk en vragen enige voorzichtigheid
  weinig drankgelegenheden ofwel waren ze dicht ( 7 juli 2016) – gegeten in t’Loo / niet echt een aanrader wel heel vriendelijk personeel en lekkere ijskoffie met witte chocolade
  t’veerhuis in Oeffeltse was goed gelegen – hebben we niets genuttigd
  aangenaam om te fietsen met behulp van GPX

 2. we hebben deze route op 31 aug gefietst tijdens onze vakantie in Cuijk . Mooie afwisselende route .
  Enigste nadeel is dat in deze tijd de mais hoog staat dus we hadden niet altijd uitzicht
  Wij hebben de route in 1 keer gefietst op onze hybride fietsen (geen e-bike)en is prima te doen.

  Vooral de leuke stukjes buiten de knooppunten om waren verrassend vooral de stukjes langs de maas.