Deze man fietste van India naar Europa voor de liefde

0

BBC News kwam vanochtend met een wel heel opmerkelijk bericht die we je niet willen onthouden. Haal de tissues er maar vast bij, hij wordt heel ontroerend en romantisch.

_87678208_edited1De Indiase kunstenaar PK Mahanandia ontmoette Charlotte Von Schedvin op een winteravond in Delhi in 1975, toen ze hem vroeg om een portret van haar te tekenen. Wat uiteindelijk volgde was een epische fietsreis van India naar Europa, en dat allemaal voor de liefde. Mevrouw Von Schedvin bezocht India als toerist in de wijk Delhi Connaught, waar ze de kunstenaar tegenkwam.

Mahanandia had een naam voor zichzelf bedacht als kunstenaar en genoot van een goede reputatie in de lokale media. Geïntrigeerd door zijn manier van werken “het maken van een portret in 10 minuten”, besloot Charlotte Von Schedvin het eens te proberen. Helaas was ze niet onder de indruk van het resultaat en besloot daarom de volgende dag terug te komen.

Maar de volgende dag werd het er niet beter op…

Mahanandia schoot in de verdediging en zei dat hij bezig was met een voorspelling die zijn moeder enkele jaren had gemaakt. Als een schooljongen groeide hij op in de oostelijke deelstaat Orissa, waar hij door studenten vaak geconfronteerd werd met discriminatie, omdat hij een Dalit was. Dat wordt daar beschouwd als iemand die aan de onderkant van de hiërarchie staat.

Op het punt dat hij zich zo verdrietig voelde, beloofde zijn moeder hem een voorspelling te doen aan de hand van zijn horoscoop. Hij zou op een dag trouwen met een vrouw, haar sterrenbeeld was Stier, ze zou uit een ver land komen en muzikaal zijn.

Toen hij Von Schedvin ontmoette werd hij weer herinnerd aan deze voorspelling. Hij vroeg aan de vrouw of ze dat bezat was zijn moeder hem vertelde.

Mevrouw Von Schedvin, wonende in Zweden, antwoordde dat ze graag piano speelt en voegde eraan toe dat haar sterrenbeeld ook Stier was.

”Het was een innerlijke stem die tegen mij zei dat zij degene was. Onze eerste ontmoeting werkte al als een soort magneet, we waren tot elkaar aangetrokken. Het was liefde op het eerste gezicht,” vertelde Mahanandia aan BBC News. ”Ik weet nog steeds niet precies waarom ik haar uitnodigde voor een kop thee. Ik was eigenlijk bang dat ze mij zou aangeven bij de politie.”

Maar haar reactie was precies het tegenovergestelde.

”Ik dacht dat hij wel een eerlijke man zou zijn en wilde weten waarom hij mij al die vragen stelde,” vertelde mevrouw Von Schedvin. ”Na een aantal gesprekken besloten we samen Orissa te bezoeken, waar het eerste wat we zagen de beroemde Konark tempel was. Ik werd hier emotioneel van, omdat ik altijd een foto van de tempel in mijn studentenkamer in Londen had hangen. Destijds had ik geen idee waar die tempel precies stond, maar nu stond ik er gewoon voor.”

Maar aan een elke reis komt een einde. Mevrouw Von Schedvin was in 22 dagen met vrienden van Zweden naar Delhi gereden via de beroemde trail: het oversteken van Europa, Turkije, Iran, Afghanistan en Pakistan. Ze nam afscheid van Mahanandia, waarop hij haar direct beloofde naar haar huis in Zweden te komen.

… Maar Mahanandia had na een jaar tijd nog steeds niet genoeg geld om een vliegticket te kopen.

Dus, verkocht hij alles wat hij bezat, kocht een fiets en volgde de dezelfde bekende route richting Zweden.

Zijn reis begon op 22 januari 1977 en hij zou elke dag ongeveer 70 km gaan fietsen.

”De kunst bleek mijn redding onderweg. Ik maakte portretten van mensen die daarvoor wat geld gaven. Anderen gaven mij voedsel en onderdak,” zei Mahanandia. “Afghanistan was toen nog zo’n ander land. Het was er rustig en mooi. Mensen hielden van mijn kunst.” Zijn taal werd ook pas een probleem in Iran. Toch was daar de kunst opnieuw zijn redding. ”Ik denk dat kunst een bepaalde liefde is, een taal die iedereen begrijpt. De mensen hadden er ook meer vrije tijd om een zwerver als ik te vermaken”

Maar was hij dan nooit moe?

“Ja, heel vaak. Mijn benen deden ook pijn. Maar de opwinding van het idee dat ik Charlotte straks weer zou zien hield ik elke keer in gedachten.”

Op 28 mei bereikte hij uiteindelijk via Istanbul en Wenen Europa, en reisde vervolgens met de trein naar  Göteborg.

De culturele verschillen en het niet spreken van de taal zorgde toch voor wat roet in het eten bij Von Schedvin haar ouders, maar ze kregen uiteindelijk toch toestemming om te gaan trouwen.
”De hele Europese cultuur was nieuw voor mij, maar Charlotte steunde mij bij elke stap. Ze is gewoon een bijzonder mens. Ik ben nu nog net zo verliefd op haar als in 1975.”

De 64-jarige woont nu met Charlotte en hun twee kinderen in Zweden. En, uiteraard, is hij kunstenaar van beroep.

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.