Kerstcake met cashewnotencustard

0

Een traditionele Engelse Christmas pudding is een vrij zware bedoeling vol suiker en sukade; een typisch dessert waarvan de broeksknoop na het diner opengaat. Maak in plaats daarvan deze kerstcake: die is net zo feestelijk, maar valt lang niet zo zwaar op de maag.

Gezond Feesten

De kerstcake is een recept uit het boek Gezond Feesten van Amber Albarda. Het boek staat vol heerlijke recepten voor feestdagen door het jaar heen. Dus niet alleen leuk om te raadplegen voor de kerstdagen, maar ook voor een uitbundige nieuwjaarsreceptie, intiem Valentijnsdinertje, gezellige paasbrunch of lief Moederdagontbijtje. Alle recepten zijn zo samengesteld dat ze niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar tevens je gezondheid en vitaliteit in het oog houden. De recepten zijn zonder toegevoegde suiker, tarwe of koemelk en vrijwel zonder gluten.

Amber20150914-Kerstcake_cashewnotencustard

Kerstcake met cashewnotencustard

Voor 10-12 personen
150 g kokosolie, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
375 g medjooldadels, ontpit
150 ml ahornsiroop
5 eieren
120 ml (geiten- of schapen)yoghurt
225 g amandelmeel
3 theelepels kaneel
1/2 theelepel (vers gemalen) nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
2 theelepels baksoda
100 g cranberry’s

Voor de cashewcustard
80 g cacaoboter, gesmolten
70 g cashewnoten, minimaal 4 uur in water geweld
6 eetlepels amandelmelk of andere melk naar keuze
2 theelepels vanille-extract
2 eetlepels koudgeslingerde honing (hoe witter de honing van kleur is, hoe witter je custard)
1 theelepel gemberpoeder

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een tulbandvorm van circa 2,2 l in met een dikke laag kokosolie (of boter). Doe de dadels met 120ml heet water in een keukenmachine en maal tot het een glad, smeuïg geheel. Voeg daarna de ahornsiroop en kokosolie toe en maal goed door.
Klop met een elektrische mixer de eieren een minuut of 3 op tot ze flink schuimen. Zet de mixerstand iets lager en voeg de dadelmix, de yoghurt, het amandelmeel, de specerijen en de baksoda toe. Mix nog een minuut of 2-3 door. Roer de cranberry’s er met een lepel doorheen. Giet het beslag in de tulband en zet deze 50-60 minuten in de oven. Controleer of je cake klaar is met een houten prikker. Laat de cake eerst afkoelen alvorens je deze uit de tulbandvorm haalt. Dit zorgt ervoor dat de kokosolie iets opstijft en de cake zijn mooie vorm behoudt. Maak terwijl de cake in de oven staat de custard. Doe de gesmolten cacaoboter samen met de cashewnoten in een keukenmachine met mes en maal tot een zeer fijn mengsel. Voeg de melk en het vanille-extract toe en meng het geheel glad en smeuïg. Afhankelijk van hoe goed je de cashewnoten hebt geweekt kan dit tot een paar minuten duren. Voeg, wanneer het echt een mooi glad geheel is, de honing en het gemberpoeder toe en maal even om. Stort de kerstcake op een mooie serveerschaal of standaard. Zoek het juiste moment om de custard over de cake uit te gieten. De custard is wanneer hij net gemaakt is nog vrij vloeibaar en waarschijnlijk nog iets te dun. Laat de custard dan ietsjes afkoelen en opstijven. Wacht ook niet te lang want dan wordt de custard te dik. Schenk de custard over de cake en laat naar beneden druipen.
Garneer de cake met links en rechts een takje hulst met rode besjes.

Gezond feesten-3dlr

Over het boek
Uitgever: Spectrum BV (website)
Auteur: Amber Albarda (website)
ISBN: 9789000 346370
Verschijningsdatum: oktober 2015
Prijs: 25,00

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.