Voordelen van fietsen bevestigd

0
Massale overstap naar de (elektrische) fiets kan miljoenen opleveren

Massale overstap naar de (elektrische) fiets kan miljoenen opleveren

De voordelen van fietsen zijn enorm, zo blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek van de University of California, Davis en Institute for Transportation and Development Policy. Als mensen massaal overstappen op de e-bike kan dat tot 2050 maar liefst 25 biljoen dollar (ruim 23 biljoen euro) besparen, zo meldt Gazelle in een persbericht.

Voor het onderzoek is het fietsklimaat in duizend steden wereldwijd geanalyseerd. Gemiddeld 6 procent van al het vervoer vindt nu per fiets plaats, uiteenlopend van 1 procent in Noord-Amerikaanse steden tot een kwart op plaatsen in Nederland, China en Japan. Met goed overheidsbeleid kan 11 procent van het vervoer in 2030 per fiets plaatsvinden. In 2050 is dat 14 procent. Daarmee worden ook het energieverbruik en de CO2-uitstoot beperkt en blijft 25 biljoen dollar in de portemonnee. De besparing is mogelijk omdat aanleg en onderhoud van onder meer snelwegen en parkeergelegenheden niet of minder noodzakelijk is.

Voor Gazelle is het onderzoek voldoende reden om in te blijven zetten op stimulering van het gebruik van de fiets en e-bike, onder andere met de campagne Het Nieuwe Fietsplan. Deze wijst op de mogelijkheden voor aanschaf van een fiets van de zaak. Een werkgever mag een kilometervergoeding van 19 cent geven en hij kan een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Het is mogelijk de lening terug te betalen met de kilometervergoeding. Al met al een win-winsituatie.

Kijk voor meer informatie op Het Nieuwe Fietsplan

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.