Forensen ontdekken e-bike als alternatief voor auto

0

Wielrenners en snorfietsers kijken er steeds vaker van op: een fietser die hen gestaag rijdend inhaalt op rechte stukken weg. Dikke kans dat de fietser in het bezit is van een supersnelle elektrische fiets.

De zogeheten high-speed e-bike of speed pedelec haalt snelheden tot 45 kilometer per uur, dankzij een krachtige ondersteuningsmotor. Daardoor komt het rijwiel steeds meer in beeld bij forensen.

Woon-werkverkeer
Leon Rooijakkers van Hans Struijk Fietsen in Geldrop ziet de verkoop toenemen. “Gemiddeld twee tot drie per maand nu.” De prijzen beginnen net onder de 3000 euro. “Mensen kopen de fiets voor woon-werkverkeer. Sommigen doen hun auto weg, een grote besparing. Het levert rust op in het hoofd door beweging en je hebt geen filestress.”

Exacte verkoopcijfers zijn er niet, volgens Paul de Waal van brancheorganisatie Bovag. “De high-speed bike valt onder de snorfietsen en gaat dus op in het geheel. De populariteit stijgt, dat kan ik bevestigen.”

Helm verplicht
Vanaf 2017 valt het supersnelle rijwiel in categorie ‘bromfiets’ en moeten berijders verplicht een helm dragen en weg van de fietspaden met een brommerverbod. De Bovag vreest dat dit gebruikers gaat afschrikken. “Een helm is prima gezien de snelheden. Maar die moet passen bij het leveren van inspanning.”

Geen zweterige integraalhelm dus, maar een sportieve, open helm, zoals profrenners die dragen. De Bovag dringt er bij ministerie op aan dat die toegestaan worden.

Bron: ed.nl

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.