Geinig: zo ziet Parijs er zonder auto’s uit

0

Het centrum van Parijs was gisteren tussen 11.00 en 18.00 uur verboden gebied voor bijna alle auto’s. Burgemeester Hidalgo wil met de eerste autoloze zondag aantonen dat de Franse hoofdstad zonder auto’s kan en wil op deze manier luchtvervuiling terugdringen.

De eerste vier arrondissementen in de stad zijn autovrij. Voor bussen, ambulances, taxi’s en voertuigen van politie en brandweer geldt het verbod niet. In de rest van de stad mogen wel auto’s rijden, maar die mogen niet harder dan 20 kilometer per uur.

Hidalgo heeft eerder al eens gezegd dat ze voor 2020 alle dieselauto’s die gemaakt zijn voor 2011 uit de stad wil weren. In Frankrijk rijden veel auto’s op diesel omdat die brandstof lange tijd door de overheid gesubsidieerd werd. Datzelfde gold voor de productie en verkoop van dieselauto’s.

Om de Parijzenaars uit de auto te krijgen, wil Hidalgo 100 miljoen euro investeren in nieuwe fietspaden en verhuurpunten voor elektrische fietsen.

Ernstige luchtvervuiling

In maart dit jaar werden ook al maatregelen tegen de luchtvervuiling in Parijs genomen. Toen mochten op een dag alleen auto’s met een oneven kenteken de straat op, terwijl de dag erna enkel voertuigen met een even nummerbord mochten rijden. Het openbaar vervoer was die dagen gratis.

De stad is van 30 november tot 11 december gastheer van de 21ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Zo zag het eruit:
https://youtu.be/6Ta9r1A3WqE?t=716

Bron: NOS.nl

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.