BOVAG: Geef fietsers de ruimte

0

De BOVAG wil dat er meer ruimte komt voor fietsers. En overal waar fietsers fietsen, of dat nou op de weg of op een apart fietspad is, moet een maximumsnelheid gelden van 30 kilometer per uur.

Brancheorganisatie BOVAG constateert dat het steeds drukker wordt in het verkeer. Daardoor komt de verkeersveiligheid in het gedrang.

“In de spits is het één grote chaos hier. Allerlei verkeerslichten zijn er, je moet vrezen voor je leven onderhand”, zegt Tom Huyskens van BOVAG in de Utrechtse binnenstad.

Steden niet voorbereid
Allerlei verkeersstromen komen samen en lopen door elkaar. “Smalle fietsstrookjes die dan weer overgaan in de normale weg. Auto’s komen daar, vrachtwagens, bussen, bouwverkeer zagen we zelfs voorbijkomen. En die fietsers en die snorfietsers, bakfietsen et cetera komen alleen maar in de verdringing.”

Veel steden zijn niet voorbereid op allerlei ontwikkelingen in mobiliteit die grote effecten hebben, zegt Huyskens. “Er wordt geen rekening mee gehouden dat het aantal fietsers en de afstanden die gefietst worden, alleen maar groter worden. Er wordt geen rekening mee gehouden dat het aantal snorfietsen toeneemt. De e-bike hebben we tegenwoordig, we hebben tegenwoordig een nieuw soort e-bike die nog veel sneller kan.”

30 per uur
De BOVAG heeft daarom namens fiets-, bromfiets- en autoverkopers een plan opgesteld om de huidige situatie te verbeteren. In steden moet meer ruimte komen voor tweewielers. Op het fietspad moet een maximumsnelheid gaan gelden van 30 kilometer per uur; alles wat harder rijdt, moet op de rijbaan bij het autoverkeer. Op plaatsen waar al het verkeer door elkaar heen loopt, zou 30 ook de maximumsnelheid moeten zijn.

Een voorbeeld dat de BOVAG vaker zou willen zien, is de zogenoemde fietsstraat, waar de auto ‘te gast’ is. Huyskens: “Hier geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. En de fiets, de tweewieler, heeft hier voorrang.”

Bron: BNR.nl

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.