Route Sluis – Van frietkot tot sterrenrestaurant

0

sluisStartpunt: Frieterie, Groote Markt 7, Sluis, Zeeuws Vlaanderen
Afstand: 42.5 km
GPS-bestand: Route Sluis
PDF Routekaart: Route Sluis
PDF Routebeschrijving: Route Sluis

Al jaren staat Zeeuws-Vlaanderen bekend als culinaire hotspot. De inspecteurs van de Nederlandse Michelingids beloonden vijf restaurants met acht sterren. Maar ook als je culinair minder registers opentrekt, is het er puur genieten.

Zeeduivel met verborgen paling op een bedje van raapstelen. Er zijn van die dagen dat je graag wil aanschuiven voor een verrukkelijk etentje. Het liefst meteen. Dan kies je beslist voor die salade van krab uit de Noordzee met gelakt buikspek en wilde mango. Ohhh. Of voor asperges met pommes soufflé, peterseliecrème en chlorophyljus. Ook geen straf. Hoe vaker zulke hemelse gerechten op je netvlies verschijnen, des te eerder pak je het fietsenrek, start je de auto en race je plankgas naar het zuidelijke Zeeuws-Vlaanderen. Maakt niet uit hoeveel kilometers je eerst moet rijden. Daar wachten immers de restaurants die grossieren in Michelinsterren. Neem restaurant Oud Sluis, naast De Librije in Zwolle, het enige adres in Nederland met drie felbegeerde sterren. Mag je drie sterren op de gevel plakken, dan behoor je tot de top honderd restaurants van de wereld. Da’s niet mis.

En die drie sterren staan voor buitengewoon eten. Het restaurant serveert bovendien beroemde wijnen, heeft een onberispelijke bediening en een uiterst stijlvol interieur. ‘Je moet het waard vinden om er het vliegtuig voor te nemen om daar te gaan eten’, menen de inspecteurs van Michelin. De fiets mag ook. Maar eenmaal aangekomen, wacht meestal een teleurstelling. Want restaurants als deze zijn vaak al maanden vooraf volgeboekt. Tenzij er plotseling een annulering is. Zoniet, dan wordt het toch uitwijken naar bijvoorbeeld Vlaamse friet, ook lekker. Zeker als die gemaakt is van aardappelen van Zeeuwse bodem. Op deze dag besluit je zo’n hemelse puntzak bij de Frieterie, op de Groote Markt in Sluis, te halen en dat voor de deur van Oud Sluis ‘buit te maken’. Zo wordt een doorsnee patatje ware sterrenfriet. En het is meteen een stevige basis voor een min of meer culinaire tocht.

Rokende puinhoop

De route begint bij het historische Belfort. Vrolijk klinkt het carillon als je die ochtend de Groote Markt met bescheiden omvang opfietst. Sluis werd rond 1280 gesticht aan een bocht in Het Zwin, vlak bij Brugge, de rijkste stad van Vlaanderen. Als snel kreeg Sluis stadsrechten en het groeide uit tot een belangrijke handelsstad. Zó belangrijk, dat nog geen honderd jaar later de veldheren en stadsbestuurders een eigen, representatief schepenhuis verlangden, het tegenwoordige Belfort. In de eeuwen daarna werd het gebouw diverse keren door oorlogsgeweld beschadigd. De laatste keer leidde een geallieerd bombardement zelfs tot een rokende puinhoop.

Gelukkig werd het Belfort na de oorlog weer in oude staat hersteld. Bovendien is het nu weer mogelijk de toren te beklimmen en de raadszaal en raadskelder te bezoeken. Je kunt er een kostbare verzameling historische voorwerpen zien en prachtige schilderijen uit de 15e tot 18e eeuw. In de raadskelder staat nog een middeleeuwse pijnbank. Buiten, in de schaduw van het Belfort, fiets je langs La Trinité dat drie jaar geleden werd onderscheiden met één Michelinster. Chef-kok François de Potter voert de Franse keuken als basis. Bij de bereiding van zijn gerechten streeft hij naar diepgang in smaak en finesse. Dat maakt nieuwsgierig. Maar de zaak is zo vroeg op de dag nog gesloten. Dan maar door.

Streekproducten

Direct buiten Sluis fiets je het boerenland in en valt het mozaïek op van lage polders en hoger gelegen dijkjes. Dat maakt de tocht extra leuk, want regelmatig heb je vanaf die hogere slingerweggetjes prachtig zich op de Zeeuwse landbouwgrond. Daar komen de mooie groenten en bijvoorbeeld de bessen en kruiden vandaan. De rijke bodem, maar vooral ook het zachte klimaat en de zilte zee dragen bij aan het succes van de sterrenrestaurants. Zeeuws-Vlaanderen telt er vijf die met elkaar acht Michelinsterren dragen. De topkoks zetten bij voorkeur streekproducten op tafel. Vis, schaal- en schelpdieren uit de zee, mooie kazen van de lokale kaasmakers en groenten van de regionale boeren, om maar iets te noemen. Lamsoor (soort spinazie), mosselen, oesters, zeekraal… Ze geven het menu een eigen karakter. Bovendien hebben veel restaurants een eigen groentetuin of ze pachten akkerland waarop ze zelf hun groenten en kruiden verbouwen. Zoals ook Pure C (één Michelinster) in Cadzand-Bad. Met dit restaurant had sterrenkok Sergio Herman van Oud Sluis het Spaanse Ibiza voor ogen. Zijn restaurant oogt hier trendy en ligt prachtig op de top van een duin, met uitzicht op zee. Naast het restaurant kun je buiten op het terras eten of een zomerse cocktail drinken in de comfortabele zitkuil met open haard.

Uit de duinen

Chef-kok bij Pure C is Syrco Bakker. Regelmatig zet hij nieuwe cocktails op de kaart. Met opmerkelijke smaken en verrassende composities blaast de jonge chef het drankje nieuw leven in. Wat dacht je van een cocktail waarbij hij Ras al Hanout gebruikt, een Marokkaans kruidenmengsel met onder meer kurkuma, kardemomzaad, nootmuskaat, gember, koriander en kaneel? De dun gesneden ringetjes rode peper geven het feestelijk drankje pittigheid. Door verse munt en limoen toe te voegen maakt Syrco de smaak nog complexer. Verse kruiden en eetbare bloemen plukt hij buiten in de duinen, vooral in de zomer als het aanbod groot is. Duizendblad, bonenkruid… ze geven gerechten kleur of juist een bijzondere smaak. “Slechts een paar weken lang kunnen we vlierbloesem vinden”, vertelde Syrco eerder aan ‘Zeeland’, het toeristische magazine van de provincie. “We plukken dan als gekken om er later siroop van te maken en om het te gebruiken als decoratie op het bord.”

Deuren open

Als je op het fietspad over het duin langs Pure C fietst is het al flink druk op het terras. Zomaar binnenlopen is er ook hier niet bij. De Michelinster zorgt ook hier voor de nodige toeloop. Een van de andere restaurants gaf eerder aan dat zijn omzet met zo’n veertig procent is gestegen, nadat de ster binnen was. Voor die tijd was het restaurant alleen plaatselijk bekend. Zo’n ster opent dus deuren, ook over de grens. De Zeeuwse sterrenrestaurants hebben bovendien het geluk dat België zowat voor de deur ligt. Als het moet, rijden de Belgische gasten vele kilometers voor een bezoek aan een sterrenzaak. Ze zijn Bourgondischer ingesteld en uit eten gaan is in hun cultuur ingebakken. Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin nuanceert dat. “De restaurateurs zelf maken de sterren. Het aantal restaurants in Nederland met één ster steeg de afgelopen tien jaar van 56 naar 81. Het land telt nu achttien tweesterrenrestaurants tegen zes in 2003. En uiteraard twee met drie sterren. Nederland is vandaag de dag een topgastronomisch land in de wereld.” Ook de Hollanders houden dus van lekker eten.

Onder werkbanken

Terwijl je vanaf de hogere duinen weer het lage polderland induikt, met links en rechts prachtig geel koolzaad, bedenk je dat deze fietsroute wel wat overeenkomsten heeft met de Michelingids van toen. Rond 1900 begon bandenfabrikant Michelin met het uitgeven van gidsen om chauffeurs te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. Met de gratis gidsen leidde de uitgevers chauffeurs dus ook naar bijzondere locaties. Het verhaal gaat de ronde dat de gebroeders Michelin ooit een garage bezochten en daar zagen dat hun gidsen werden gebruikt als ondersteuning van werkbanken. Een kwart eeuw later introduceerde Michelin de gids met de eerste ster voor restaurants. In de jaren dertig voegde het de tweede en de derde ster toe. Slingerend over de dijkjes komt aan het einde van de tocht Sluis weer in zicht. En daarmee ook het restaurant van topkok Sergio Herman. Oud Sluis groeide in de afgelopen vijftig jaar uit van een adres waar je prima mosselen kon eten tot een restaurant die Michelin beloonde met drie prestigieuze sterren. Sergio nam het bedrijf van zijn ouders over, veranderde de kaart en ontving zijn eerste ster in 1995. Zijn tweede volgde vier jaar later. In 2005 kreeg hij z’n derde ster. Het restaurant staat nu op de zeventiende plaats van de beste restaurants ter wereld. Zijn menu ‘Père et Fils’ is het absolute hoogtepunt van Oud Sluis. Daarmee eert de sterrenkok zijn vader van wie hij de basis heeft mogen leren. Met dit zesgangenmenu trekt Sergio alle culinaire registers open. De prijs is er dan ook naar: 210 euro. Te duur? Een Vlaams frietje kan ook altijd nog.

De sterren van Zeeuws-Vlaanderen

• Oud Sluis, Sluis, 3 Michelinsterren
• Kromme Watergang, Slijkplaat, 2 Michelinsterren
• La Trinité, Sluis: 1 Michelinster
• Pure C, Cadzand: 1 Michelinster
• ’t Vlasbloemeken, Koewacht: 1 Michelinster

Tip

Op het strand van Cadzand-Bad kun je zoeken naar tanden van haaien die hier miljoenen jaren geleden rondzwommen. Teveel moeite? Koop dan overheerlijke chocolade haaientanden (melk, wit en puur) bij P&T Chocolate Presents, Mariastraat 44 te Cadzand. Achter de onopvallende gevel gaat een complete chocoladefabriek schuil die de haaientanden in hoog tempo produceert.

Serveer zelf een Michelinwaardig diner! 5 tips

1. Houd het haalbaar. Kies voor gerechten die je niet allemaal op het laatste moment moet maken.
2. Onthoud deze term: Mise en Place. Bekijk wat je al eerder kunt bereiden: vlees van tevoren aanbraden en later in de oven afbakken of groente blancheren en later opwarmen.
3. Maak de borden mooi op. Serveer kleine porties op grote borden, en houd de randen altijd schoon.
4. Doe iets met cress als versiering: kleine kiemplantjes in alle denkbare vormen en kleuren.
5. Kies wijnen die passen bij het menu. Vraag advies bij de slijter.

Praktisch

Toeristische informatie
VVV, Sint Annastraat 15 te Sluis. Geopend: ma t/m za 9-12.30 uur en 13-17 uur. Van mei t/m september ook zon- en feestagen, van 14-17 uur. Tel: (0117) 461 700. Info: vvvzeeland.nl.

Fietsverhuur
Fietsverhuur ‘t Rinkeltje, Sint Annastraat 23 te Sluis. Geopend: wo t/m ma van 9-18 uur. Tel: (0117) 462 616. Prijzen: € 8 per dag, borg: € 25. Legitimatie verplicht.

sluis
Startpunt: Frieterie, Groote Markt 7, Sluis, Zeeuws Vlaanderen
Afstand: 42.5 km
GPS-bestand: Route Sluis
PDF Routekaart: Route Sluis
PDF Routebeschrijving: Route Sluis

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

Tekst en fotografie: Ruud Slagmolen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.