Route Delft – Bevlogen van brocante

3

Startpunt: NS-station Delft
Afstand: 58 km
GPS-bestand: Route Delft
PDF Routekaart: Route Delft
PDF Routebeschrijving: Route Delft

Die verrukkelijke Franse sfeer proef je dichterbij dan je denkt. Schuimige café crèmes, vers gebakken baguettes en verrassende brocante adresjes. Ontdek al fietsend La Douce France in Midden Delfland.

Herken je dat gevoel? Je rijdt door Frankrijk, ziet langs de weg zo’n verleidelijk bord met Ici Brocante, en zet meteen je auto of, beter nog, je fiets aan de kant. Wat later struin je tussen allerlei oude spullen naar dat ene unieke exemplaar. Een boerenservies, een nostalgische buffetkast, een spiegel in een gebladderde lijst. Niet van dat nieuwe, maar spullen met ervaring. Maar voor zo’n speurtocht hoef je niet diep Frankrijk in te trekken. Ook in de polder verleiden borden met Brocante je tot stoppen. Aan de Zuidbuurt, een slingerend polderpad onder de rook van Vlaardingen, ligt de historische boerderij Zorgvliet van Aleide Dijkshoorn en Frans de Jager. Bijna twintig jaar geleden startten zij er hun bedrijf ‘Jan Huygen in de Ton’. Letterlijk begonnen ze met één ton, maar al snel groeide de boerderij uit tot een adres voor bijzondere brocante. Een ideale plek om de fiets even te stallen en er te speuren naar kroonluchters, beelden en curiosa.

Fietsroute Delft

Croissants en grand crème

Die Franse sfeer begint overigens al direct na de start van de fietstocht. Vanaf het NS-station duik je meteen het historische centrum van Delft in. Natuurlijk lonken al die grachten en trapgeveltjes. Maar daar ben je deze dag niet voor gekomen. Wel voor een grand crème. Aan de Oude Delft, de mooiste gracht van de stad, verleidt ‘Uit de Kunst’ met koffie, z’n mediterrane inrichting en het vleugje Franse ambiance. De uiterst populaire Tarte aux Monchou smaakt voortreffelijk bij de koffie. En met het kleinste museum ter wereld, de telefooncel voor de deur, trakteert het buiten voortdurend op een nieuwe tentoonstelling. Pal om de hoek kijkt de scheve Oude Kerk op het koffiehuis neer, maar ook op boulanger & pâtissier ‘Michel’ aan de andere kant. De echt Franse bakker geeft je in vloeiend Frans krakend verse croissants en baguettes mee voor een minipicknick onderweg. Na een korte omweg langs enkele grachten rijd je het Doelenplein op, volgens kenners Delfts’ meest sfeervolle plein. Onder de oude platanen heeft café-restaurant Lef z’n terras uitgezet. Binnen waan je je in Parijs met spiegels aan de wanden, lange banken en bediening met witte sloven. Buiten waan je je in de Provence. De obers flirten er met de gasten die genieten van een glas Pernod, een salade Niçoise of een sappige entrecote. Anderen spelen er zo nu en dan op het grind een potje jeu de boules.

Fietsroute DelftEtagères en theepotten

Net buiten de grachtengordel, aan de Oostsingel, nodigt Sylvia Coenen – met haar ‘Van Brocante tot Theetuin’ – op diverse zaterdagen passanten uit een kijkje te nemen in haar flinke tuin. Je kunt er onder de dakplatanen thee, koffie en cake met aardbeien krijgen. Maar in het tuinhuis en tussen de monnikskappen, hortensia’s, irissen en Franse geraniums kun je vooral snuffelen naar nostalgisch serviesgoed. Aan oude theepotten geen gebrek. Thee en koffie serveert Sylvia overigens ook in ‘antieke’ kopjes. Koekjes en bonbons liggen op etagères die je tijdens workshops ook zelf kunt maken. “Al het serviesgoed koop ik zelf in. Een of meer keer per jaar struin ik in Frankrijk rommelmarkten af. Favoriet zijn die in Bergerac en Villereal in de Dordogne.” De liefde voor Frankrijk is haar min of meer met de paplepel ingegoten. “Zo hebben m’n ouders mij vrijwel alle hoeken van Frankrijk laten zien. En dat stukje Frankrijk laat ik in deze tuin tot leven komen.”

Uren lang snuffelen

Voordat je het echte polderland induikt, fiets je niet veel later ook nog langs het terras van Café du Midi. Vooral als de zon gefilterd door de bomen op het terras schijnt, waan je je op een rustiek pleintje van zo’n verstild Frans dorp. Door naar een volgend brocante adresje. Via een knarsend schelpenpad langs het water en slingerende polderweggetjes kom je in Schipluiden aan. Een prachtdorp dat zich van het jachtige leven niets aantrekt. De lokale ijscoman bedient de ophaalbrug in het oude centrum nog met de hand. ‘Hengelend’ int hij het bruggeld. Aan de Vlaardingsekade ligt de antiekwinkel en theetuin van Jan Holtkamp (Gaech Antiek) die is ondergebracht in twee oude dijkhuisjes. Loop door de tuin naar de loods en je kunt nog een uurtje extra snuffelen. Voordat je verder fietst kun je bij ‘Net even anders’, aan dezelfde kade, onder meer zakjes met geurende lavendel uit de Provence kopen.

Hollands onderhandelen

Opnieuw volgt een grindpad, opnieuw slingerende wegen die je naar volgende brocante adresjes brengen, in Vlaardingen en De Lier. Geheid dat je er met wat oud zilver of een fraaie dekschaal vandaan komt. “Van Porcelaine de Paris,” verzekert een verkoper. Dan kan wel zijn, maar het is zaak een prijs te bieden die een stuk lager ligt dan je wilt betalen. In hakkelend Frans is dat een hele heksentoer. Hier, in onvervalst Hollands, moet dat zeker lukken. Als de verkoper je wat later vriendelijk uitwuift, realiseer je dat je nog iets teveel hebt betaald. Maar ach, voor zo’n zacht prijsje heb je toch iets moois op de kop kunnen tikken.

Lang, blond en lekker vers
Ze is ongeveer zeventig centimeter lang en weegt zo’n tweehonderd gram. La baguette is de trots van elke Fransoos, al vanaf de tijd dat Lodewijk XIV liever witbrood at dan het donkere pain de campagne. Z’n maag kon het brood van het gepeupel niet verdagen. Het witte brood werd een ‘stokje’, omdat de adel het lekkerder vond in één hap het zachte meel met de harde korst te proeven. En het gepeupel dacht er net zo over.

Tip: zó koop je brocante
* Er is één ongeschreven regel. Bied niet op iets wat een ander in z’n handen heeft.
* Geef nooit de vraagprijs, bied lager en kom zo ergens in het midden uit.
* Leg het bedrag al cash neer. Bij het zien van het geld, kan de verkoper sneller overstag gaan.

Praktisch

Informatie
Toeristen Informatie Punt, Hippolytusbuurt 4 in Delft, (015) 215 40 52, www.delft.nl

Fietsverhuur
• NS Station Delft
• Halfords, Wijnhaven 17 in Delft

Parkeren
Koepoortgarage, Willem Naghelstraat 1, in Delft

Horeca
• Uit de kunst, Oude Delft 140 in Delft, (015) 21 21 319, www.uitdekunstdelft.nl
• Boulangerie Michel, Oude Kerkstraat 3 in Delft, (070) 415 15 13, www.boulangeriemichel.com
• Café Restaurant Lef, Doelenplein 2 in Delft, (015) 212 06 17, www.lefrestaurant.nl
• Café Du Midi, Noordeindseweg 70 in Delfgauw, (015) 215 74 69, www.cafedumidi.nl
• Koffie- en theetuin Het Tuinhuis, Vlaardingsekade 26 in Schipluiden, 06 – 51 97 89 99, www.tuinhuisschipluiden.nl
• Theetuin De Bongaard, Hoofdstraat 63A
in De Lier, (0174) 51 07 06, www.debongaard.nl

Adressen brocante & antiek
• Van Brocante tot Theetuin, Oostsingel 156 in Delft, 06 – 34 21 79 10
• Net Even Anders. Vlaardingsekade 5 in Schipluiden, (010) 880 42 23

Startpunt: NS-station Delft
Afstand: 58 km
GPS-bestand: Route Delft
PDF Routekaart: Route Delft
PDF Routebeschrijving: Route Delft

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

Tekst en foto’s Ruud Slagmolen

Deel.

Over de auteur

3 reacties

  1. Louise Heintzberger op

    Gisteren, 15 juli, hebben we La Douce France in Midden Delfland per fiets verkend. Wat een verrassende en mooie route! Heel veel te zien, leuke horeca onderweg en natuurlijk de brocante-adresjes rond Delft. Het is beslist een aanrader!

  2. Pingback: Stem nu op jouw favoriete FietsActief-route van 2012! - Fietsactief.nl

  3. Bert van Asten op

    Verrassend geweldig mooie fietsroute, zeer afwisselend met veel bezienswaardigheden. Hadden we niet verwacht tussen al de grote steden en kassen-complexen. Vergeet niet ook Delfts-Hout aan te doen, mooi water-natuurgebied met nabij gelegen camping. Kortom; een aanrader.