Route Bad Bentheim – In de schaduw van de burcht

1

Startpunt: Marktplatz in Bad Bentheim
Afstand: 65 km
GPS-bestand: Route Bad Bentheim
PDF Routekaart: Route Bad Bentheim
PDF Routebeschrijving: Route Bad Bentheim

Al duizend jaar domineert de burcht van Bad Bentheim het blikveld in het gelijknamige graafschap. Hij ligt in een weelderig en glooiend landschap, dat geschapen lijkt voor fietsers. Vol veelkleurig zandsteen.

Het decor is prachtig wanneer je de steile Funkenstiege neemt: ruim honderd meter boven je priemen de torens van Burg Bentheim de lucht in. Minstens zo imposant zijn de rotsformaties waarop de burcht is gebouwd. Donkergroen zijn ze, bruin en rood. Nu en dan schieten planten, struiken of bomen uit het veelkleurige zandsteen.

Dat zandsteen vertelt het verhaal van deze Duitse regio, die het decor vormt van een ruim 60 kilometer lange fietsroute vanuit Bad Bentheim. De terrasvormige zuidzijde van Bad Bentheim is ontstaan door de winning van dit ‘Bentheimer Gold’. Op de ontgonnen vlakke gronden bouwden de Bentheimers hun huizen. Ook de kasseien van de Funkenstiege zijn gemaakt van deze zachte steensoort.

Heuvelaf richting Gildehaus stuiter je weer over die keien. Deze passage duurt maar tweehonderd meter, voordat je een mooie en glooiende weg opstuurt. In Gildehaus maakt de groene berm plotseling plaats voor een idyllisch diepblauw meertje. Deze zogenoemde Voskuhle is een voormalige zandsteenafgraving, die inmiddels onder water is gelopen.

Een paar pedaalslagen verder ligt een groeve die nog wel droog staat. Een doolhof van metershoge rotsblokken en zandsteenwanden. De mens heeft dit fraaie schouwspel gecreëerd, door de ontginning van de massieve zandsteenbanken.

Openluchtmuseum

Ook rond Gildehaus ademt alles zandsteen. De waterput is van zandsteen, de molen ook. Evenals de Martin Luther Kerk, de katholieke kerk, de stenen op de Joodse begraafplaats en de Landständehaus, waar vroeger de regering huisde.

Parallel aan de enorme afgraving hobbel je over een zandpad naar beneden, met nu en dan een fraai uitzicht op de diepe groeve. Opeens sta je voor een mijnwerkerskar, die als monument op een klein stukje rails staat. Hij markeert de ingang van het Geologisch Openluchtmuseum, waar je te voet of te fiets stap voor stap de enorme tijdspanne ervaart waarin het zandsteen is ontstaan. Een proces dat tientallen miljoenen jaren besloeg.

Fietsroute Bad BentheimNog geen kilometer verder ziet de wereld er heel anders uit. Dichte bossen wijken voor een wijds uitzicht, de glooiingen maken plaats voor een landschap met recht afgesneden akkers. Ook hier is de fauna rijk. Door het veld rent een haas, een eekhoorn schiet in een boom.

Richting Isterberg loopt de weg weer iets op, al voel je het nauwelijks. Op deze honderd miljoen jaar oude rotsformatie staat een uitkijktoren. Bij helder biedt die zicht op Tecklenburg in het oosten en Enschede in het westen.

Rothenberge

Verderop voert de route door het historische centrum van Hanzestadje Schüttorf, de oudste stad in de regio. Langs de meanderende Vecht overschrijd je ongemerkt de grens van Niedersachsen naar Nordrhein-Westfalen. Her en der heeft de Vecht zijn authentieke meanders moeten inleveren voor het zandsteentransport.

Na zo’n twintig biljartvlakke kilometers en het oversteken van de Vecht stijgt de weg zoetjes aan, om vervolgens kort naar beneden te duiken over een bruggetje. Via een schitterende holle weg klauter je richting de 94 meter hoge top van de Rothenberge. Hier vind je ook Landgasthof Hagenhoff, waar ze lokale lekkernijen serveren als Westfälische Hochzeitssuppe of Münsterländer Speckpfannkuchen. Prima fietsbrandstof!

Fietsroute Bad BentheimTijdens een korte afzink zie je aan de linkerzijde de majestueuze Villa Jordaan, die is opgetrokken in geel zandsteen. Via twee kleine bruggetjes steek je een meanderende zijtak van de Vecht over, die is omgeven door kleurige en bloemrijke oeverlanden. Verderop begint de afdaling richting de vlakke bossen.

De overgang naar de donkere Bentheimer bossen komt abrupt en onverwacht. Een lange rechte weg snijdt door een afwisselend gebied, met nu en dan een licht hoogteverschil. Een klein akkerland, een vennetje, een weide met schapen en dan weer een fors bosperceel. De geuren zijn prachtig en krachtig, vooral van de lavendel. In de heideveldjes liggen vennetjes verscholen.

Naarmate Bad Bentheim nadert, wint de bebossing het van de open stukken. Af en toe priemt de zon door het dichte bladerdek, wat voor een fraaie lichtinval zorgt op donkere bosgrond. Vlak voor het buurtschap Hubertushof rol je Niedersachsen weer binnen. Hier kruipen de landerijen en de weg langzaam omhoog richting burcht. Af en toe krijg je tussen de boerderijen en bosjes een doorkijkje op dat fraaie zandstenen bouwwerk. En voor je het weet, rijd je door de strak aangelegde kasteeltuin letterlijk weer de schaduw van de burcht binnen.

Tip

Burg Bentheim
Het kasteel van Bad Bentheim combineert gotische, romaanse en renaissance bouwstijlen. Voor slechts € 3,50 krijg je toegang tot dit beeldbepalende element van de route. Je laveert er niet alleen over binnenpleinen en door nauwe gangen, maar wordt ook getrakteerd op een schitterend uitzicht.

Bijnaam
Her en der heeft de Vecht (Duits: Vechte, Nederland: Overijsselse Vecht) zijn authentieke meanders moeten inleveren voor het zandsteentransport. Het zandsteen werd eerst met paard en wagen en later per schip via de Vecht van Duitsland naar Nederland gebracht. De invloed van Nederland op het Grafschaft Bentheim is eeuwenlang erg groot geweest. Zo is een interessant cultureel contrast met de rest van Duitsland ontstaan. De bijnaam van Grafschaft Bentheim is dan ook Das niedersächsische Niederlande.

Praktisch

Startpunt
De route start in Bad Bentheim, dat met de auto of trein prima bereikbaar is. Het ligt zo’n twaalf kilometer van de grens. Direct buiten het compacte stadcentrum kun je gratis parkeren, zoals in de Schüttorfer strasse.
Oldenzaal is de laatste halte in Nederland met de trein.

Inkorten
De volledige fietsroute is ruim 60 kilometer. Hij is tussen Schüttorf en Bad Bentheim in te korten tot 30 kilometer wanneer je alleen de noordlus pakt. Volg dan vanaf Schüttorf de borden Bad Bentheim.

Culinair & ontspannen
Voor een culinaire tussenstop op de route kun je bijvoorbeeld terecht in het Isterberger Waldcafe. In Schüttorf is Hotel Nickisch een mogelijk adres. Op de Rothenberge biedt Landgasthof Hagenhoff diverse streekgerechten. Aan het eind kun je weer aansterken in Landhotel Waldseiter Hof in Bad Bentheim.
Ontspannen kan na de tocht ook in de warmwaterbronnen. Bentheim heeft niet voor niets de toevoeging ‘Bad’ gekregen!
Meer informatie vind je op www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

Startpunt: Marktplatz in Bad Bentheim
Afstand: 65 km
GPS-bestand: Route Bad Bentheim
PDF Routekaart: Route Bad Bentheim
PDF Routebeschrijving: Route Bad Bentheim

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

Tekst en foto’s: Tom Rustebiel

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Mooie route, erg afwisselend, ook hoogtes en laagtes maar dat was prima te doen en toen wij hem reden hebben we bijna geen fietser gezien. Heerlijk rustig. Jammer dat de mais al zo hoog was, voordeel je hebt minder last van de wind. alleen een paar kanttekeningen er zaten een paar stukjes erg slechte weg tussen en als je dan hard naar beneden gaat oppassen geblazen.