Route Kessel – Nederland-Duitsland gelijkspel

3

Fietsroute Kessel Fietsactief 1 - Feb 2012Startpunt: Knooppunt 3, Kesselseweg in Beesel (bij veerpont)
Afstand: 51 km
GPS-bestand: Route Kessel
PDF Routekaart: Route Kessel
PDF Routebeschrijving: Route Kessel

Van enige rivaliteit is geen sprake. In Grenspark Maas-Schwalm-Nette kun je zien wat een krachtmeting tussen Nederland – Duitsland kan opleveren: een prachtig, divers fietsgebied.

Wie opgroeit in Limburg leert over de landsgrenzen heen te kijken. Maar terwijl België en Nederland hier haast ongemerkt in elkaar overgaan, is de Duitse grens veel duidelijker te zien – in ieder geval ter hoogte van Roermond. Duitsland doemt hier op als een dicht bos, dat er vanaf de Nederlandse kant haast ondoordringbaar uitziet.

Op de kaart is de landsgrens hier een kaarsrechte lijn. Hij volgt precies de Prinsendijk, een oude Romeinse weg. Eén van de laatste Romeinse wegen in Nederland die ook echt nog begaanbaar zijn. De weg werd aangelegd op een laag dijkje, vandaar dat het zo mooi behouden is gebleven. Aan de ene kant van de weg ligt het bos, aan de andere kant lopen de weilanden af naar de verderop gelegen Maas.

Het levert een mooi beeld op vanaf de fiets: als je vanaf de Maas komt zie je de donkere bosrand steeds dichterbij komen. Precies op de grens word je erdoor opgeslokt. Het is haast alsof ook bomen zich aan landsgrenzen moeten conformeren. Gelukkig zijn fietsers wat vogelvrijer dan bomen. Als een vlinder fladder je hier van grenspaal, naar Nederlands knooppuntenbord, naar Duitse wegwijzer. De grenzen leggen je geen strobreed in de weg.

Terras

“Waar je tegenaan kijkt, is de overgang van het 60 meter hoger gelegen terras in Duitsland naar de lager gelegen Maasvallei in Nederland”, vertelt Leo Reyrink, als we op de grens af fietsen. “Lang geleden stroomde de Maas rechts van Roermond, het water spoelde het terras weg tot aan de huidige landsgrens.”

Leo is secretaris van het Grenspark Maas-Swalm-Nette, dat veel natuurprojecten in deze streek opzet. Hij werkt nauw samen met een Duitse collega – zo’n internationale samenwerking komt nauwelijks voor in Nederland – en kent het Nederlandse én Duitse deel op zijn duimpje. “Het is een heel afwisselend gebied: van hoog naar laag, van droog naar nat en alles wat ertussen zit.”

Zo is in het Elmpter Schwalmbruch is nog goed te zien hoe het er hier vroeger uit moet hebben gezien. Het is het laatst overgebleven gedeelte van de veenmoerassen in het dal van de Swalm. En even verderop ligt het Brachter Wald, een voormalig Brits munitiedepot dat nog tot ’96 in gebruik geweest.

Leo vertelt: “Binnen de 18 kilometer lange omheining kreeg kwetsbare natuur alle ruimte om zich te ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld rode dopheide”, vertelt hij en wijst op een schijnbaar onopvallend plantje. “Dit is de meest noordoostelijke uithoek waar je de rode dopheide kunt vinden.”

Vis

Het Brachter Wald is opengesteld voor wandelaars en fietsers, maar met beleid. Sommige paden zijn afgesloten en fietsers komen het gebied in door een draaihek. Het doet wat denken aan het Sperrgebiet aan weerszijden van de Muur, ten tijde van het IJzeren Gordijn. Voor wie dit niet zo’n aantrekkingskracht heeft, is het goed om te weten dat de damherten zich hier heel gemakkelijk laten zien, omdat er nooit op is gejaagd. Het is het grootste wild dat voorkomt in het Grenspark.

Als het aan Nederland had gelegen, hadden de herten in het hele grensgebied vrij rondgelopen. Maar dat zag Duitsland niet zitten. “In Duitsland worden edelherten beheerd: zo gauw ze buiten een bepaalde zone komen, worden ze afgeschoten. Dan zouden wij in Nederland edelherten uitzetten die meteen over de grens worden geschoten”, aldus Leo.

Het is een voorbeeld van een cultuurverschil, maar die zijn eigenlijk op een hand te tellen. En dat geldt niet voor de goede resultaten van de natuurprojecten aan weerszijden van de grens. Door het verwijderen van stuwen in de Maas en zijrivieren en de verbetering van de waterkwaliteit is het aantal vissoorten in de Roer bijvoorbeeld toegenomen tot meer dan 50. Er is zelfs weer zalm gesignaleerd!

Praktisch

Informatie
Natuurinformatiepunt Naturpark Schwalm-Nette in Burg Brüggen, www.brueggen.de

Horeca
Brasserie Maasduinen, Maalbekerweg 25 in Belfeld, (077) 475 17 82, www.brasseriemaasduinen.nl
Herberg de Bos, Bosstraat 115 in Swalmen, (0475) 502 557, www.herbergdebos.nl
Jochumhof, Maashoek 2b in Steyl, (077) 321 00 12, www.jochumhof.nl

Het Grenspark
Het Nederlands-Duitse Grenspark Maas-Swalm-Nette is 50 kilometer lang en volgt de grens over een brede strook van Venlo tot Echt. De kern wordt gevormd door een 10.000 hectare groot bosgebied, maar tot het Grenspark behoren ook de Maas en de zijrivieren die ontspringen in Duitsland. Verder maakt het Nationaal Park de Meinweg maakt deel uit van het Grenspark, evenals historische plaatsjes als het kloosterdorp Steyl. Kijk voor meer informatie over Grenspark Maas-Swalm-Nette op www.grenspark-msn.nl. Hier vind je ook een agenda met excursies aan beide zijden van de grens.

Tip

Short-break
In dit grensgebied valt hier zo veel te zien, dat het zonde is om er maar één dag voor uit te trekken. Kijk voor leuke fietsvakanties in het Grenspark Maas-Swalm-Nette op www.2-land-reizen.nl

Fietsroute Kessel Fietsactief 1 - Feb 2012Startpunt: Knooppunt 3, Kesselseweg in Beesel (bij veerpont)
Afstand: 51 km
GPS-bestand: Route Kessel
PDF Routekaart: Route Kessel
PDF Routebeschrijving: Route Kessel

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

Tekst: Linda Korsten en Marco Mulders Foto’s: Stefan Jacobs

Deel.

Over de auteur

3 reacties

 1. Joep en Riky Thurlings op

  Deze route op 1e Pinksterdag gereden.
  In het Elmterwald kwamen we meerdere mensen tegen, die dezelfde route reden en net als wij, de weg niet konden vinden. De routebeschrijving deugt niet. De slagboom op de zandweg richting Herkenbosch staat omhoog en valt nauwelijks op (beter zou zijn geweest: de verticale slagboom bij de Swalmbrug en: hou de Swalm aan de linkerhand tot punt 3 op de kaart. De tekst bij punt 3 van de kaart staat op de verkeerde plaats. De 3 in de routebeschrijving zou tussen \Over smalle brug\ en \Einde pad, op T-splitsing bij asfaltweg, RA\ moeten staan; De eerste afslag in Overhetfeld heet Farmerweg; moet dus zijn: 2e afslag LA.

 2. piet huisman op

  Vandaag gefietst (4 juli), via GPS. Voordeel is dan dat er geen interpretatieproblemen zijn van tekst. Dus route is goed te volgen. Wel is de “toeristische” waarde van de route m.i. niet optimaal. Na bij Kessel te zijn overgestoken moet je een behoorlijk stuk langs een zand-woestenij ivm aanleg gasleiding door de gasunie. En ook het deel door “natuurpark Bracht” is niet echt mooi Je rijdt er door een gebied dat in de wereldoorlog het grootste munitiedepot van Europa was. Dat merk je. Prikkeldraad-omheining geeft nog steeds een beeld van militair terrein en je rijdt over brede asfaltwegen (voorheen bedoeld voor militair materieel). Inmiddels is het “omgedoopt” tot natuurpark. Maar daar voldoet m.i. de Maas-vallei en het gebied ten zuiden en westen van Brüggen meer aan.

 3. Linda Korsten op

  Beste lezers,

  Heel vervelend dat jullie moeite hebben gehad met het vinden van de route – het is af en toe wat lastig te vinden inderdaad. Bedankt voor de aanvulling! Wat betreft de wat minder mooie gedeeltes: ik vond juist de historie van het munitiedepot wel interessant en het is landschappelijk gezien echt weer eens iets anders. Maar het moet je maar net liggen inderdaad, dat is waar.

  Hartelijke groet,
  Linda Korsten (samensteller van de route)