Eens zal de Betuwe weer in bloei staan

De tweede wereldoorlog had ene grote impact op de Betuwe. De ligging tussen de grote rivieren maakte ht gebied strategisch belangrijk, wat leidde tot zware strijd en bezetting. Fiets langs de voetsporen van de bevrijders.

De Betuwe, als agrarisch gebied, werd in 1940 al snel onderdeel van de Duitse bezettingszone. Boeren moesten voedsel en andere producten leveren aan de Duitsers. Om de geallieerde opmars te vertragen, bliezen de Duitsers dijken op. Dit leidde tot overstromingen. De winter van 1944/’45 was bijzonder zwaar. De stedelingen, vaak vermagerd en ondervoed, liepen naar boerderijen, op zoek naar voedsel.

Bevrijding

In september 1944 werd deze regio een belangrijk strijdtoneel tijdens Operatie Market Garden, de geallieerde poging om via Nederland door te breken naar Duitsland. Na de mislukte poging om Arnhem te bevrijden, lag de Betuwe in een gebied dat bekendstond als de ‘Betuwse frontlinie’, tussen de geallieerden in het zuiden (rond Nijmegen) en de Duitsers in het noorden. Veel inwoners werden gedwongen hun dorpen te verlaten vanwege het oorlogsgeweld. In april 1945 trokken de geallieerden verder naar het noorden en bevrijdden uiteindelijk de regio. De Betuwe was zwaargehavend door bombardementen, grondgevechten en de overstromingen.

Wederopbouw

Na de oorlog begon langzaamaan de wederopbouw van de dorpen en boomgaarden. De herinnering aan de oorlog bleef echter sterk aanwezig in de regio. Er worden nog steeds monumenten en herdenkingsplekken onderhouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers en ter ere van de bevrijders. Deze regio heeft zwaar geleden tijdens de oorlog, maar het verhaal van moed, veerkracht en herstel leeft voort in de gemeenschap.

Fiets langs indrukwekkende locaties waar de Tweede Wereldoorlog diepe sporen heeft achtergelaten en laat je meenemen langs verhalen van bezetting, verzet en bevrijding. In het Rivierengebied zijn op zes locaties buitenexposities te vinden. Ze vertellen de verhalen van de inwoners en ooggetuigen van die plek. En je vindt er dilemma’s waar de mensen destijds mee te maken kregen. Welke keuze zou jij gemaakt hebben?

De vrijheidsroute van Ommeren naar Opheusden

Langs de Vrijheidsroute Ommeren – Opheusden zijn op twee locaties buitenexpo’s te vinden. Tegenover het streekmuseum Baron van Brakell en ter hoogte van het station Opheusden aan de parallelweg.

Naast de vrijheidsroute Ommeren – Opheusden zijn er nog twee routes met elk twee buitenexpo’s. Er is een route Lingezegen en Tiel – Wamel.

Voor meer informatie over het Rivierengebied en het bestellen van een Meimaand Fietsmaand- pakket ga je naar uitinderegio.nl

5 Tips voor onderweg

Natuurlijk GRUUN – Geniet in deze sfeervolle boerderijwinkel van heerlijke streekproducten en een kop koffie met de bekende Gruunse appeltaart.

Streekmuseum Baron van Brakell – Duik in de rijke geschiedenis van de regio en ontdek de verhalen van vroeger in dit gezellige museum.

Fruitpark Hotel & Spa – Dit groene hotel is de ideale plek voor een overnachting na een rit. Geniet van een welverdiende rustpauze in een landelijke omgeving.

Bij de Engel – Geniet van een rustige maaltijd met uitzicht op de wijngaard en het water, de perfecte plek om te ontspannen.

Toms Boerenliefde – Het kersverse adres voor ambachtelijk en (h)eerlijk schepijs in het Betuwse Lienden.

 

Fotografie: Toerisme Betuwe & Canva

Deel dit artikel

Over de auteur

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *