Fietsers-app voor langer groen licht

0

De gemeente Tilburg en Dynniq lanceren in opdracht van de provincie Noord-Brabant een app waarmee fietsers sneller en langer groen licht krijgen: CrossCycle. De app detecteert fietsers op de fietsroute en meldt hun nabijheid aan de verkeersregelinstallatie op het kruispunt, zodat wij sneller, zonder oponthoud en comfortabel door kunnen rijden. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke app voor fietsers in gebruik wordt genomen.

De CrossCycle-app werkt als een detectiemiddel: als een fietser met de app het kruispunt nadert, wordt de groentijd zoveel mogelijk verlengd of springt het verkeerslicht sneller op groen, zodat de fietser niet hoeft te stoppen. Als het systeem een groep fietsers detecteert, krijgt de groep zelfs prioriteit op het overige verkeer. Je telefoon blijft ondertussen gewoon veilig in de jas of tas. Wel krijgt je als fietser via een knipperend licht langs het fietspad de bevestiging dat je gezien bent en dat de verkeersregeling daar rekening mee houdt.

Demonstratie in Tilburg

De CrossCycle-app vindt als pilot plaats in Tilburg. Het gaat om de kruispunten op de Burgemeester Brokxlaan met de Gasthuisring en de Jan Heijnstraat. Geïnteresseerden kunnen de app ook uitproberen op het Nationaal Fietscongres, 21 september in Tilburg.

stoplicht op groen dankzij app

Na de lancering wordt de app mogelijk geïntegreerd met de B-riders-app van de provincie Noord-Brabant. Het doel is om veel meer kruispunten te voorzien van deze functionaliteit en daarmee het fietsverkeer in Brabant breed te stimuleren.

Privacy gewaarborgd

Het gebruik van de CrossCycle-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker, maar wordt puur gebruikt als detectiemiddel. Bovendien genereert de app data die de gemeente Tilburg kan gebruiken om de mobiliteitsaanpak nog verder te optimaliseren.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.