Breda is National Park City! Maar wat betekent dat eigenlijk?

Sinds 20 mei mag Breda zich National Park City noemen. Deze internationale erkenning laat zien dat in Breda natuur, maar ook duurzame initiatieven, nooit ver weg zijn. Breda is de eerste stad in Nederland en de Europese Unie die deze titel in de wacht heeft gesleept. Maar wat wil dat nou eigenlijk zeggen? 

Het Markdal: prachtig wandelen en fietsen aan de rand van de stad

Duurzaam en groen Breda

Breda is groen. Dat merk je aan de natuur in en rondom de stad, aan verschillende duurzame initiatieven en aan de bewoners die het uitdragen. Sinds 20 mei 2025 is Breda officieel uitgeroepen tot National Park City. Samen met steden zoals Londen en Adelaide (Australië) wordt Breda, als eerste stad in Nederland én de Europese Unie, erkend als een plek waar natuur en mens met elkaar verbonden zijn. Er is een heldere visie nodig met plannen die de stad groener, gezonder en socialer maken. De gezamenlijke ambitie wordt vastgelegd in een manifest, zodat iedereen mee kan doen.

National Park City?

Als National Park City laat Breda zien dat een stad niet alleen gebouwd is voor stenen en verkeer, maar vooral voor mensen, dieren en alles daartussenin. Een National Park City is geen nationaal park zoals je dat misschien kent, maar een stad die actief werkt aan meer natuur, gezondheid en leefkwaliteit voor iedereen. Het is een internationaal erkend concept waarbij de natuur niet ophoudt aan de stadsrand, maar juist verweven is met het dagelijks leven. Denk aan groene straten, meer biodiversiteit, ruimte om te bewegen en initiatieven die bewoners met elkaar en met hun omgeving verbinden.

De mens maakt de stad

National Park City draait niet alleen om de hoeveelheid groen die je in een stad hebt. Het zijn juist de mensen in de stad die deze titel dragen en een groene beweging vormen. In Breda zijn er tientallen burgerinitiatieven die ieder op hun eigen manier bijdragen aan een leefbare, groene stad. De titel is niet alleen een waardering, maar ook een belofte. Het betekent dat de komende jaren de gemeente Breda, samen met de inwoners en ondernemers, investeert in vergroening.

Het Begijnhof van Breda

Leuke groene adresjes in Breda

We lichten graag een paar leuke groene adressen voor je uit, fiets er eens langs! Boerderij Wolfslaar is bijvoorbeeld een mooie plek waar je meer kunt leren over natuur, duurzaamheid en circulariteit. Stilleven verzorgt ontbijt, lunch, verse, huisgebakken taart en natuurlijk de fameuze High Tea. Alles wordt hier zoveel mogelijk gemaakt van lokale en biologische producten. De stadstuinen in Breda zijn dé verborgen plekjes van de stad. Zoals de Willem Merkxtuin, maar ook het Begijnhof. In deze binnentuin achter de Catharinastraat maak je een reis terug in de tijd. Neem een kijkje in de uitgebreide kruidentuin!

Gezellig tentje voor taart: Stilleven in Breda

Explore Green Breda

Zet even de fiets aan de kant – in de gratis app ‘Explore Breda’ vind je de leuke stadswandeling Explore Green Breda, langs allerlei duurzame adresjes. Je vindt ‘m in Google Play en in de App Store. Wil je meer weten over hoe groen Breda is? Bekijk dan de Explore Green Breda-pagina!

 

Beeld: Breda Marketing

Deel dit artikel

Over de auteur

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *