Fietsen in Isère: Alpe d’Huez en meer

0

Isère is een geliefde bestemming voor wielrenners met de beroemde bergpassen, Tour de France beklimmingen en natuurlijk het jaarlijkse Alpe d’HuZes event. Naast deze mythische routes zijn er nog veel meer fietsroutes te vinden – die heel wat minder pittig zijn!

De beroemde Alpe d’Huez in Oisans Beeld: Lionel Royet

Alpe d’HuZes

De Alpe d’HuZes is een prachtig evenement waarbij deelnemers 6x de Alpe d’Huez proberen te bedwingen om geld voor kankeronderzoek naar kanker op te halen. Een nobel doel! Maar er zijn in Isère ook andere fietsroutes die prachtig zijn om te verkennen en waar je geen topsporter voor hoeft te zijn. We tippen je graag!

Relaxte fietsroute vanuit Bourg d’Oisans

Start in Bourg d’Oisans en volg de weg richting Alpe d’Huez. Net voordat de klim begint neem je het kleine weggetje links in de richting Bassey – Les Essoulieux. Vanaf hier volg je de borden “Isère à vélo no. 2”. Wat meer uitdaging? Kies dan voor de extra lus richting Le Mollard. Geschiedenisweetje: de helft van het zilver uit de mijn werd hier door de mijnwerkers achtergehouden in de 18e eeuw. Tijdens je fietstocht kom je erachter hoe ze dat deden. Informatie over Isère à vélo 2.

Via Chartreuse

De Via Chartreuse loopt door het hart van het Chartreuse massief, langs het indrukwekkende veengebied van Herretang. De route is een zogenaamde voie verte, waar gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan. Leuk zijn de themapanelen die je kennis laten maken met de geschiedenis van dit bijzondere bergmassief. Rijd ook zeker langs het Chartreuse klooster uit 1084. Hier wonen nog altijd monniken in volledige stilte en afzondering. Een heel bijzondere manier om je beleving te verdiepen is met de stiltewandeling van Francois Ruby, door de bossen en Alpenweiden bij het klooster. 

Op de fiets door het Chartreuse massief Beeld: DBoudin

ViaVercors door natuurpark Vercors

De ViaVercors is een leuk fietsrondje van in totaal 50km. Het loopt door het prachtige Regionale Natuurpark van de Vercors. Opzet van de route is dat toeristen en lokale bewoners zich CO2 vrij op het plateau van Vercors verplaatsen. Het eerste deel van de route naar Lans en Vercors kent een paar klimmetjes. Overweeg of je een e-bike mee wilt nemen. Het deel erna naar Villards de Lans biedt prachtig uitzicht op de bergkammen van Val de Lans. Onderweg zijn er veel mogelijkheden voor pauzes bij lokale producenten die hun heerlijke producten graag laten proeven. Het derde deel loopt naar Correncon en Vercors, in de ongerepte natuur vlakbij natuurreservaat Hauts Plateaux. Tot Autrans fiets je langs typische boerderijen waar producenten graag hun kennis delen.

Fietsen door wijngaarden in Isère Beeld: Cholette

ViaRhôna en Belle Via

De ViaRhona is inmiddels een ‘gouwe ouwe’. Deze 815 km lange fietsroute langs de rivier de Rhône loopt verbindt het Meer van Genève met de stranden van de Middellandse Zee. In totaal 90km van de route loopt door Isère. Een ideale manier om de landschappen, de gastronomie en wijn van het gebied te ontdekken. Het pad is niet alleen beschikbaar voor fietsers, maar ook voor wandelaars en skaters. Eerder schreven we ook over de nieuwe fietsroute Belle Via, die 4 departementen doorkruist: de Haute-Savoie Savoie, Drôme en Isère. Ga je hier fietsen, neem dan ook dit korte tochtje mee vanuit studentenstad Grenoble: de Voie Verte du Grésivaudan.

Het water is nooit ver weg aan de ViaRhôna Beeld: AGelin

Over Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en is sponsor van het fietsevent Alpe d’HuZes. Het gebied bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos skiën, wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust. In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. Handig: hoofdstad Grenoble is per TGV trein te bereiken!

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.