Zo doe je dat: handvatten vervangen

0

Om fijn te kunnen fietsen, zijn goede handvatten een must. Hoe monteer je een nieuw ergonomisch setje?

Handvatten vervangen

Zo doe je dat: handvatten vervangen

Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Nodig platte schroevendraaier, 3 millimeter inbussleutel, wasbenzine, water of remmenreiniger, poetsdoek

Extra tip
•  Kunststof handvatten kunnen slecht tegen handcrème. De ingrediënten maken samen met zweet dat het materiaal eerder zachter wordt, en zo eerder slijt.

Stap 1: vluchtig begin

Een oud handvat van je stuur krijgen, kan nog best lastig zijn. Vaak zit-ie bijna vastgekit. Oplossing: vluchtige vloeistof gebruiken, zoals wasbenzine, warm water of rem­reiniger. Gebruik eventueel een platte schroevendraaier om wat ruimte te creëren tussen handvat en stuur. Dan een vleugje vloeistof tussen handvat en stuur, even in laten lopen en…

Handvatten vervangen

2. Herhalen

…nu kun je, door heen en weer te bewegen, het handvat eraf trekken. Gaat het laatste stukje lastig? Nog wat remmenreiniger erbij. Daarna maak je alles schoon met een doek.Kom, nog een wolkje remmenreiniger of wasbenzine erbij. Gebruik geen olie of vet: dat schuift wel makkelijk, maar je handvatten blijven draaien, en dan heb je dus geen grip meer.

Handvatten vervangen

Lees ook: Zo doe je dat – fietskleding fris houden op vakantie

3. Gloednieuw

Deze nieuwe Nucore-handvatten van Herrmans zijn van biocomposiet en veel gerecycled materiaal. Er zijn verschillende modellen: Trail, Tour & Town. Dit is de Tour. Dia­meter: 22 millimeter, lengte: 130 millimeter. Aan het uiteinde zit een klem die je vastdraait met een inbussleutel. Dat maakt de montage al een flink stuk makkelijker.

Handvatten vervangen

4. Monteren maar

Monteer de handvatten zodanig dat je handen er het beste op rusten. Er is een linker- en rechterversie (zoals aangegeven op de handvatten). Draai de inbus tot het handvat goed vastzit (en niet verder). Vergeet niet de dop te plaatsen; die schuif je in de opening van het stuur. Zo’n dop kan je bij een ­valpartij beschermen.

Handvatten vervangen

5. Bijstellen

Klaar. Neem de eerste keer zeker een inbussleutel mee om even­tueel onderweg de handvatten iets bij
te stellen. Oh ja: de Nucore Tour is er in maar liefst zeven kleuren. De kleur van dit handvat is Lava!

Handvatten vervangen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.