Fiets gestolen? Dit kun je doen!

0

Advertorial

Het gebeurt vaak op een moment dat je er echt niet op zit te wachten. Na een lange werkdag of een leuk dagje winkelen wil je je fiets pakken, maar tot grote schrik kan je hem nergens vinden. Hij  is gestolen. Daar sta je dan, met je sleuteltje in je hand. Wat je in deze situatie het beste kunt doen lees je in dit artikel.

Gestolen of verplaatst?

Controleer eerst of je fiets écht weg is. Het kan zomaar zijn dat iemand hem heeft verplaatst omdat hij in de weg stond. Stond je fiets geparkeerd op een plek waar dat eigenlijk niet mocht? Het kan maar zo zijn dat de gemeente hem dan meegenomen heeft naar het gemeentelijke fietsdepot.

In die gevallen kan je je tweewieler gelukkig wel makkelijk terugvinden op verlorenofgevonden.nl. Je betaalt vaak wel een bedrag om je fiets terug te krijgen.

Doe aangifte bij de politie

Als je zeker weet dat je fiets gestolen is, dan is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Voor een aangifte is het vooral van belang dat je het framenummer en chipnummer van je fiets hebt, deze vind je vaak op de aankoopbon. Deze zijn namelijk uniek per fiets.

Heb je deze niet? Beschrijf dan zo goed mogelijk hoe de fiets eruitziet. Denk aan merk, kleur, type, accessoires, of andere punten waar je hem aan kan herkennen. Tip: neem altijd een foto van je fiets, zodat je die in dit soort gevallen toe kan voegen.

Raadpleeg je verzekeraar

Heb je een fietsverzekering afgesloten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. In de poliswaarden kan je terugvinden wat ze van je nodig hebben en op welke vergoeding je recht hebt. In sommige gevallen krijg je het hele aanschafbedrag terug, maar soms ook enkel de huidige waarde. Als je je verzekering hebt afgesloten via de fietsenwinkel, kunnen zij je hierbij helpen.

Is je fiets uit je eigen schuur gestolen? Dan kan je in veel gevallen aanspraak maken op je inboedelverzekering, mits de schuur op slot zat. Onder deze woonverzekering vallen namelijk alle spullen in huis. Fietsdiefstal uit de tuin valt hier niet onder, aangezien verzekeraars een fiets niet zien als iets dat in je tuin thuis hoort.

Fietsdiefstalregister

Na aangifte komt je fiets in het fietsdiefstalregister te staan. Bedrijven kunnen via dit overzicht controleren of ze gestolen fietsen in- en verkopen. Medewerkers van fietsdepots maken hier ook gebruik van wanneer zij fietsen opruimen uit stallingen. Hoe uitgebreider dit register is, hoe groter de kans is dat fietsendieven gepakt worden.

Diefstal voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er talloze tips om fietsendiefstal zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je fiets altijd op een daarvoor bestemde en goed zichtbare plaats staat. Zeker wanneer je net een mooie nieuwe tweewieler hebt gekocht of gekregen van de verzekering. Het hele proces en de stress van diefstal wil je dan namelijk niet nog een keer meemaken.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.