Fietsroute van het Jaar 2024: Van Gogh fietsroute Drenthe

0

De Van Gogh Drenthe Fietsroutes bestaan uit drie lussen. Als één groot feestpakket zijn ze samen verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2024. Hoe handig en leuk dat de winnende route weer eens in eigen land ligt!   

van Gogh fietsroute Drenthe

Fietspad Oostopgaande bij Nieuwlande leidt lekker door het groen

Fietsroute van het Jaar 2024: langeafstandsroute in lussen

De Van Gogh Fietsroutes bestaan uit drie lussen van in totaal 150 kilometer. Je kunt de routes met elkaar combineren, of ze los van elkaar rijden. Alle drie laten ze je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zelf zich door liet inspireren.  Bij de Van Gogh fietsroute Drenthe fiets je langs akkers en oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden. Op veel plekken mag de natuur weer haar gang gaan, mooi om te zien.

Van Goghpad bij van gogh fietsroute drenthe

Fietsbordje Van Gogh Fietsroute: Vincents Dagtocht

Van Gogh fietsroute Drenthe met beleving

De jury was verrast door de kwaliteit van deze fietsroute in eigen land. Zo voert de route over opvallend veel fietspaden, met veel variatie onderweg. Het thema komt tijdens het fietsen extra tot leven via doorkijkpanelen en een routeboekje vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde.

Andere pluspunten van de Van Gogh fietsroute Drenthe

Andere pluspunten zijn de bezienswaardigheden uit de algemene geschiedenis van Drenthe waar je langskomt, zoals de jaknikkers van Schoonebeek en Veenloopcentrum Weiteveen. Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien. “Aan alle details is aandacht besteed”, aldus de jury. “Zelfs de bewegwijzering brengt de fietser geheel in Vincent van Gogh-sfeer.”

Doorkijkpaneel van gogh fietsroute drenthe

Doorkijkpaneel aan de Van Gogh Drenthe Fietsroutes

Vijf genomineerden

De Van Gogh fietsroute Drenthe werd gekozen uit vijf genomineerden. Stuk voor stuk mooie routes om een keer te fietsen: La Vélobuissonnière in Frankrijk, de Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, de Cykelleden Skane in Zweden en de Unionsleden in Noorwegen en Zweden. De jury, bestaande uit Bert Sitters, Jessica de Korte en Mirre Oost, fietste al deze genomineerde routes om ze te beoordelen. Dit deze ze aan de hand van een groot aantal criteria als bewegwijzering, voorzieningen en kwaliteit van de informatie.

Muurschildering op de Van Gogh Silo van gogh fietsroute drenthe

Een muurschildering op de Van Gogh Silo in Nieuw-Amsterdam, bij het treinstation

De verkiezing van de Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het uitzetten van kwalitatief goede routes wil stimuleren. In aanmerking hiervoor komen nieuwe of recent gewijzigde routes in Europa.

Beeld: ©Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.