Nieuwe expo Waterwijs in het Zuiderzeemuseum (+routetips!)

0

Met de hitte, droogte én stortregen van afgelopen jaar is ineens wel heel relevant: de nieuwe tentoonstelling Waterwijs in het Zuiderzeemuseum. In de expo leer je hoe mensen hier vroeger met water omgingen, maar het gaat ook over de toekomst. Interessant om mee te pikken tijdens een dagje fietsen!

Andere tijden: de afwas doen zonder vaatwasser – zelfs zonder gootsteen

Schoon drinkwater is niet vanzelfsprekend

Tegenwoordig stroomt er altijd schoon drinkwater uit de kraan, maar dat was vroeger wel anders. Voordat er waterleidingen werden aangelegd was iedereen afhankelijk van regen of rivieren. Het halen en filteren van dit water was veel werk, daar was je vanzelf zuinig mee. Inmiddels waarschuwen drinkwaterbedrijven ons voor waterschaarste vanwege een groeiende watervraag, vervuiling en klimaatverandering. Welke stappen kunnen wij zelf zetten om schoon water te waarborgen voor de toekomst? En wat kunnen wij van de voormalige Zuiderzeebewoners leren hierover?

Schoon water is eigenlijk best wel bijzonder

Interactieve én duurzame expo

In de interactieve tentoonstelling kun je op de Waterweegschaal jouw gemiddelde waterverbruik per dag meten. Vergelijk historische waterobjecten zoals de pispot en wasteil met moderne waterbesparende oplossingen, zoals een recycledouche en waterbesparend toilet. Mooi: Waterwijs is ingericht met duurzame en hergebruikte materialen. De plastic panelen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic uit bijvoorbeeld koelkasten en wegwerpbestek. Veel materiaal na afloop van de tentoonstelling een tweede leven, de buizen worden bijvoorbeeld hergebruikt in de woningbouw. Na afloop staan 340 meter aan regengoot en 7.000 waterflesjes klaar voor recycling!

Zuiderzeemuseum: twee locaties

De tentoonstelling Waterwijs is van 17 februari tot en met 1 september 2024 te bezoeken in het binnenmuseum. Het Zuiderzeemuseum heeft twee locaties: een binnen- en buitenmuseum. Het binnenmuseum vind je tegenover het buitenmuseum. De stadsingang van het buitenmuseum is bedoeld voor voetgangers en fietser – kom je met de auto, dan parkeer je deze bij het entreepaviljoen, waar je de museumveerboot neemt naar het buitenmuseum. 

Rondje Enkhuizen en Westfriese Omringdijk

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Je wandelt hier honderd jaar terug in de tijd. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Historische thema’s worden op verrassende wijze verbonden met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor alle info. Enkhuizen zelf is ook de moeite waard, net als de Westfriese Omringdijk, ga zeker een eind fietsen als je hier naartoe gaat. Leuke fietsroutes vind je op deze site. Liever met een kaartje op pad? Koop dan het Fietsrouteboekje Enkhuizen en Westfriese Omringdijk, voor € 3,50.

De Westfriese Omringdijk is extra leuk in het voorjaar, met alle schaapjes

Beeld: Visit Enkhuizen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.