Fiets eens langs het vernieuwde Nynke’s Pleats in Friesland

0

Stap in Friesland eens af bij Nynke’s Pleats, een eeuwenoude boerderij die compleet duurzaam is verbouwd. Je vindt er een rustpunt en een boomgaard met wilde bloemen in de terpweide. Er worden culturele activiteiten georganiseerd en je kunt er overnachten met wel 24 personen!

Nynke’s Pleats, een sfeervol historisch groepsverblijf in Piaam

Duurzaam verbouwde historische boerderij

Een 17de-eeuwse monumentale rietgedekte boerderij verduurzamen: begin er maar eens aan. Nynke’s Pleats is een prachtig voorbeeld van wat mogelijk is. Het voormalig restaurant is grondig verbouwd, gerestaureerd en verduurzaamd en de boerderij kreeg een nieuwe bestemming. Nynke’s Pleats dankt haar naam aan de laatste bewoonster van de ‘Pleats’: Nynke Postma (1902-1980). Ze ligt begraven naast het 13de-eeuwse kerkje tegenover de boerderij. Je zit hier in het terpdorpje Piaam, vlak achter de oude zeedijk tussen Makkum (2 km) en Workum (8 km). Het gehucht stamt uit de 13de eeuw, toen de zee nog vrij spel had rond de terp.

Zicht op het middeleeuwse kerkje van Piaam vanuit de tuin

Groepsweekend in een eeuwenoude boerderij

Het rustpunt – dat komend voorjaar van start gaat – is leuk om mee te pikken tijdens een fietsroute. Ook is de terpweide hersteld en getransformeerd in een boomgaard met wilde bloemen, dat wordt een feest dit voorjaar! Stap even af voor gratis koffie en thee en een punt om fietsen op te laden. Zo kun je even proeven van de eeuwenoude ‘pleats’ met zijn bijzondere sfeer en het weidse uitzicht. Langer blijven? Het is mogelijk hier met maximaal 20-24 personen te slapen. De slaapkamers zijn deels met eigen badkamer, deels met gedeeld luxe sanitair. Er is ook een sauna. Beneden vind je een ruime gezellige woonkamer in de stal en een comfortabele boeren keuken die uitkijkt op de grote zaal.

De boerderij is ruim maar sfeervol ingedeeld

Uitgestrekte tuin met bloemen en terrassen

Zowel de stal als de grote zaal hebben openslaande deuren naar terrassen rondom de boerderij. De boerderij ligt op ca. 3.500m2 eigen grond met terrassen, een grote boomgaard en een bloemenweide. Bij het aanplanten is rekening gehouden met de historische structuur van het erf, oorspronkelijke soorten én met de biodiversiteit en vogelpopulatie in het gebied. Een prachtige uitvalsbasis voor een fietsweekend met een hele groep!

Plek genoeg voor iedereen om uitgebreid te tafelen en bij te praten

Fietsen rond Makkum en Piaam

In de omgeving zijn leuke fietsroutes uitgezet. Pik Makkum mee, waar je vlakbij zit! De route Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân is er in een korte en lange variant. De kerktorens die als baken boven de horizon uitsteken lokken je telkens naar de volgende halte. Sommige kerkjes zijn juist aan het oog onttrokken, omdat ze geheim moesten blijven zoals de schuurkerkjes. Het fietsrondje Van strand naar stad: Makkum – Bolsward neemt je mee naar het historische stadje Bolsward en het leuke terpdorp Allingawier. De routeFietsen à la carte- Mediterraans neemt ongeveer dezelfde plaatsen mee, aangevuld met fijne culinaire adressen om onderweg af te stappen. Genoeg te ontdekken dus!

Knusse zithoek in de schuur

Beeld: Ada Nieuwendijk

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.