Knooppuntenroute Elburg – 64 km vol vogels en vestingsteden

0

Waar ooit de Zuiderzee ruisde, liggen nu de Veluwerandmeren. Je fietst er langs vogelwalhalla’s, jachthavens en zandstrandjes. De Hanzesteden Elburg en Harderwijk herinneren aan de vroegere rijkdom.  

Knooppuntenroute Elburg

De knooppuntenroute Elburg uit FietsActief nummer 6 telt 64 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

De Veluwerandmeren ontstonden bij de drooglegging van de polders van Flevoland in de jaren vijftig en zestig. Ze zijn beschermd Natura 2000-gebied. Je fietst tijdens deze route langs het Drontermeer, Veluwemeer en Wolderwijd. De Gelderse oever is begroeid met rietkragen, populair bij vogels als de roerdomp en grote karekiet. Langs het water en door de graslanden lopen volop fietspaden, waardoor je in alle rust van de natuur geniet.

Slenteren door smalle straatjes

Je komt door twee Hanzesteden, die tot 1932 aan de Zuiderzee lagen en rijk werden door de handel over het water. Neem in Elburg en Harderwijk de tijd voor een museumbezoek, drink een kop koffie op het terras of slenter door de smalle straatjes. In Flevoland gaat de route langs heel wat zandstrandjes. Bij het noordelijkste punt van de route ga je over de nieuwe Reevesluis, met een fietspad dat twee jaar geleden is geopend.

Elburg: orgels, smederij en visafslag

Elburg is een elegante Hanzestad, waar je volop historie kunt opsnuiven. Verdwalen is haast onmogelijk: de smalle straten liggen kaarsrecht naast elkaar. De middeleeuwse stadsmuren, vestingwallen en poorten geven de oude vissersstad allure. Je kunt onder meer het Nationaal Orgelmuseum, de Museumsmederij de Hoefhamer en de Visafslag Elburg bezoeken.

Veluwemeer: vogels en watersport

Het Veluwemeer is een langwerpig meer tussen de noordelijke Veluwe en Oostelijk Flevoland. De zuidelijke oever is vooral interessant voor vogelaars en natuur­liefhebbers. Stap bijvoorbeeld af bij de kijkhut naast de oude fundamenten van de Sint-Ludgeruskerk. Tussen Elburg en Harderwijk ligt recreatiegebied Surfoever Hoge Bijssel, met een zandstrand, ligweiden en iets verderop een vogelkijkscherm. Er gaat een fietspont naar de andere kant van het meer, mocht je de route willen inkorten.

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.