Nieuw in Zuid-Limburg: de Oerboer fietsroute

0

Zevenduizend jaar geleden vond in Zuid-Limburg een revolutie plaats: mensen gingen op één plek wonen, ze bouwden boerderijen, hielden vee en legden akkers aan. Kortom: ze werden boer. Ontdek deze geschiedenis met de nieuwe Oerboer fiets. 

Konikpaarden in de Maasvallei – zo ‘oer’ is het hier tegenwoordig weer!

Oerboer fietsroute

Deze eerste boeren werden de Bandkeramiekers genoemd. Het waren vernuftige prehistorische boeren die de vruchtbare Maasvallei tussen Maastricht en Sittard-Geleen uitkozen om zich te vestigen. Met ‘De oerboer route’ ontdek je deze geschiedenis én deze prachtige regio. Het Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle is het startpunt is van de route. Er wordt een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij nagebouwd, mooi om te zien!

Bandkeramiek Centrum mOERveld, startpunt van de route

De eerste boeren van Nederland

Tijdens deze fietsroute gaat een wereld voor je open. Sporen uit de prehistorie zijn goed verborgen, tot je weet waar je naar moet kijken. Op de fiets ontdek je plekken die een link hebben met de Zuid-Limburgse oerboeren: de allereerste landbouwers van heel Nederland. Archeologen noemen hen de Bandkeramiekers. Deze prehistorische boeren ontketenden misschien wel de grootste revolutie uit de menselijke geschiedenis en stonden zo aan het begin van onze huidige maatschappij. Door onderzoek hebben archeologen antwoord gekregen op talloze vragen die ons meer kunnen vertellen over de leefwijze en wereld van de oerboeren. Wat aten ze? Hoe bouwden ze hun boerderijen? Hoe zagen ze er uit? Hoe begroeven ze hun doden? En waarom hield de Bandkeramische cultuur op mysterieuze wijze plotseling op te bestaan? Tijdens het fietsen van ‘De oerboer route’ krijg je antwoord op al deze vragen.

Museumroute en grensoverschrijdende Groenroute

‘De oerboer route’ bestaat uit twee lussen, de museumroute (37,5 km) en de groenroute (49 km). Tijdens de museumroute door Beek, Meerssen, Sittard-Geleen en Stein kun je vier musea bezoeken: Het Historiehuis van de Maasvallei (Elsloo), Het Nieuwe Domein (Sittard), Expositie in Zorgcentrum Glana (Beek) en het Archeologisch Museum Stein (Stein). De grensoverschrijdende Groenroute neemt je mee door Maastricht en Meerssen. In België kom je door Maasmechelen, Lanaken en Riemst. Een lekker afwisselende route, langs het plateaulandschap aan de Maas, het Albertkanaal én het centrum van Maastricht. Met de Groenroute passeer je de grens tweemaal, één keer met het veer vanuit Geulle en de tweede keer via de brug in het Belgische Veldwezelt. Beide lussen zijn te volgen via het fietsknooppuntensysteem, met extra routeaanwijzingen pik je alle verborgen prehistorische plekken mee.

Reconstructie van het land van de oerboeren

Praktisch

Beeld: Visit Zuid-Limburg + Harry Heuts

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.