Saksen-Anhalt op z’n mooist: fietsen over de Elberadweg

0

De deelstaat Saksen-Anhalt is een gevarieerd vakantiegebied in hartje Duitsland én een mooie fietsbestemming. De Elberadweg, die de rivier de Elbe 1300 kilometer lang volgt, loopt ruim 250 kilometer door Saksen-Anhalt. De bekende fietsroute is al jaren de mooiste van Duitsland!

Plekjes genoeg om even af te stappen en te genieten van de Elbe

De mooiste plekjes langs de Elberadweg

In Saksen-Anhalt geniet je volop van de uitgestrekte natuur, historische bezienswaardigheden en bruisende steden tijdens je tochtjes langs bergen, wijngaarden en langs romantische rivieren. Zoals de Elbe dus! De gevarieerde en vlakke Elberadweg leidt je in Saksen-Anhalt langs historische steden als Magdeburg en Dessau en uitgestrekte natuurgebieden zoals de Altmark en de Mittel-Elbe. We tippen je de mooiste plekjes langs de trajecten in Saksen-Anhalt.

Lees ook: De mooiste fietsroutes van Duitsland volgens de Duitse fietsersbond

Van Tangermüde naar Magdeburg

Dit traject volgt de Elberadweg door het noordelijkste deel van Saksen-Anhalt; van de Hanzestad Tangermüde naar de hoofdstad Magdeburg. Het 75 kilometer lange traject is ideaal voor natuurliefhebbers en rustzoekers: het loopt vrijwel geheel door de natuur. In de middeleeuwse stad Hanzestad Tangermüde kun je voor vertrek genieten van gezellig terrasje aan de haven. Daarna volg je het rustige verloop van de Elbe door het groen, met onderweg pittoreske dorpjes waar bijna overal ooievaars te vinden zijn. Bezienswaardigheden onderweg: het klooster in Jerichow en de parken in Tangerhütte.

Slot Coswig in Werelderfgoedregio Anhalt-Dessau-Wittenberg

Van Magdeburg naar Dessau-Roßlau

Ongeveer 20 kilometer slingert de Elbe door de bruisende hoofdstad Magdeburg. Bezoek voor vertrek het Elbauenpark, een groot park aan de Elbe, en ga even langs bij de Magdeburger Dom. Het stuk van de Elberadweg tussen Magdeburg en Dessau-Roßlau (deeltraject J) beslaat ruim 90 kilometer. Je komt door een klein natuurwonder: het Mittelelbe biosfeerreservaat, het leefgebied van veel beschermde plant- en diersoorten. Het zoutstadje Schönebeck is een mooie plek om te pauzeren. Het kuuroord ligt midden in een merengebied. Geinig: in het verderop gelegen stadje Barby kun je een bezoek brengen aan het nostalgische Barbie-museum.

Panorama van de Magdeburger Dom met de Elbe

Van het Bauhaus richting Lutherstad Wittenberg

Dit traject gaat van start in de Bauhausstad Dessau-Roßlau. Breng hier zeker een bezoekje aan het nieuwe Bauhausmuseum! Deeltraject K is 48 kilometer lang en neemt je mee door het tuinenrijk Dessau-Wörlitz, dat in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. In deze tuinen kun je wandelen, met een gondel varen en kastelen bezoeken. Vervolgens voert de Elberadweg je naar Elster, vlakbij de Lutherstad Wittenberg ligt. In Wittenberg vind je de Slotkerk waar Luther ruim 500 jaar geleden zijn stellingen op de deur pinde. De historische stad is het ontdekken waard.

Kornhaus aan de Elbe in Bauhausstad Dessau

Van Elster naar Belgern-Schildau

Met dit laatste traject in Saksen-Anhalt fiets je door het zuidelijke gedeelte van de deelstaat. De route start in Elster. Onderweg fiets je langs romantische kastelen en oude kloosters. Je blijft hier afstappen, bij de statige kastelen Pretzsch of Klöden-Kleindröben bijvoorbeeld. Vlak voor het middeleeuwse stadje Torgau bereikt de rivier de Elbe, en daarmee ook de Elberadweg, de deelstaat Saksen. Een aantal kilometer later eindigt ook het bijna 70 kilometer lange deeltraject L in het plaatsje Belgern-Schildau.

Meer informatie

De deelstaat Saksen-Anhalt op een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en is ook met de trein goed te bereiken. Onderweg zijn er verschillende fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden te vinden. Meer informatie over bezienswaardigheden, horeca, brochures en routes is te vinden op SAKSEN-ANHALT

De Elberadweg is in verschillende trajecten op te delen en kan vanaf elk gewenst punt gefietst worden. De omschreven deeltrajecten kunnen ook in de tegengestelde richting worden gefietst. De Elberadweg is aan weerskanten van de Elbe te fietsen en verschillende veerpontjes onderweg maken rondwegen en dagtrips mogelijk. Meer informatie is te vinden op ELBERADWEG

Beeld: MD TV Elbe-Börde-Heide Dominik Ketz, Welterberegion Anhalt-Dessau-Wittenberg e.V., Uwe Weichel, 2022, IMG Sachsen-Anhalt

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.