Zomerse museumtip: Kunstmuseum Mu.ZEE in Oostende (+route!)

0

Anna Boch is de enige die ooit een schilderij van Vincent van Gogh kocht terwijl hij nog leefde. Zo is de negentiende-eeuwse verzamelaar de geschiedenis ingegaan, maar ze was zelf ook een begenadigd kunstenaar. Kunstmuseum Mu.ZEE in Oostende brengt nu een eerbetoon aan Anna Boch, 175 jaar na haar geboorte. Leuk om te combineren met een zomerse fietsroute langs de kust!

Anna Boch, Les falaises de l’Estérel, ca. 1910. Privécollectie, Brussel. Foto Vincent Everarts.

Vrouwelijke kunstenaars in de spotlight

De expo Anna Boch, een impressionistische reis focust op Anna Boch als kunstenaar, filantroop, mecenas, melomaan én als vrouw aan het einde van de negentiende eeuw in België. Hiermee neemt Mu.ZEE het voortouw in de tendens van musea om meer vrouwelijke kunstenaars onder de aandacht te brengen. Mu.ZEE trok speciaal hiervoor curator Virginie Devillez aan. Meer dan twee jaar vooronderzoek ging aan de tentoonstelling vooraf.

Anna Boch, Berger et moutons, 1896. Collection de l’Etat Belge mis en dépôt par la Communauté Française de Belgique au Musée des Beaux-Arts de Charleroi.

Fin de siècle en belle époque

Mu.ZEE is een museum voor Belgische kunst van 1880 tot heden. Anna Boch was rond 1900 de meest prominente vrouwelijke kunstenaar in België. Haar familie is eigenaar van de Manufacture Boch Frères Keramis in La Louvière – het latere Villeroy & Boch. Anna’s broer Eugène Boch (1855-1941), ook schilder, was bevriend met Vincent van Gogh. De tentoonstelling is een reis door Anna Bochs impressionistische oeuvre, waar haar liefde voor reizen, de natuur en de kust duidelijk in terugkomt. De schilderijen worden aangevuld met uitzonderlijke bruiklenen uit haar eigen collectie, met werk van Vincent van Gogh en Paul Gauguin. In de vaste collectie is vanwege de expositie extra aandacht naar een aantal sterke vrouwelijke kunstenaars.

Anna en Eugéne Boch op vakantie met de wagen. Foto Vincent Everarts.

Fietsen langs het kerkje van Mariakerke

Vertrekpunt van de tentoonstelling is haar pointillistische schilderij Pendant l’élévation (Tijdens de elevatie). Het toont het kerkje van Mariakerke bij Oostende, dat ook geliefd was bij James Ensor en vele andere kunstenaars. Mariakerke is een leuk plaatsje om doorheen te fietsen, met veel fijne adresjes om even af te stappen. ROUTETIP: je komt langs Mariakerke met de leuke Hoeveroute!

Links: Portretfoto van Anna Boch bij schildersezel. Privécollectie, Binche. Foto Vincent Everarts. Rechts: Anna Boch, En Juin, 1894. Collection de l’Etat Belge mis en dépôt par la Communauté Française de Belgique au Musée des Beaux-Arts de Charleroi

 

Beeld: Mu.ZEE

 

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.