Flyer Gotour e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief testen technisch redacteuren Ronald van de Boon en Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Flyer Gotour: ‘Het stabiele rijgedrag springt eruit’.

Flyer Gotour

‘De geïntegreerde accu en strakke cockpit zien er al van een afstandje veelbelovend uit’

Flyer Gotour

Flyer heeft niet alleen de Upstreet een update gegeven, ook de Gotour heeft een facelift gekregen. De geïntegreerde accu en strakke cockpit zien er al van een afstandje veelbelovend uit. Met zijn ontspannen zithouding en comfort kun je op deze Gotour zowel korte als lange ritten te lijf gaan. Je fietst er e-bike pendel je efficiënt van en naar je werk, maar hij leent zich minstens zo goed voor een snelle rit richting supermarkt.

Rijeigenschappen

Soepel en comfortabel zijn de steekwoorden. Het stuurgedrag van deze e-bike is uiterst stabiel, mede door het brede stuur en de dikke ballonbanden. Met een gewicht van 30 kilogram is het zeker geen lichte fiets. Maar als je er eenmaal op rijdt, merk je daar weinig van. De Gotour is uitgerust met de welbekende Bosch Performance Line CX. Die vormt een sterke combinatie met het Intuvia-display. Een handigheidje binnen het Bosch-systeem is de loopondersteuning, die gemakkelijk te activeren is: heel handig als je met de fiets een korte helling moet oplopen bijvoorbeeld.

Flyer Gotour

Het stuurgedrag van deze e-bike is uiterst stabiel, mede door het brede stuur

Schakelen met Deore

De Gotour is uitgerust met een Shimano Deore-schakelgroep met een 10-speed cassette. De kransjes lopen van 10 tot 43 tandjes. Hiermee kom je zeker uit de voeten, maar wat ons betreft was een 11-32 cassette ruim genoeg geweest voor onze Nederlandse wegen. Waar je tegenwoordig steeds meer fietsen met riemaandrijving ziet, moeten we toch zeggen dat het schakelen met de Deore-groep prima en soepel gaat.

Flyer Gotour

De Gotour is uitgerust met een Shimano Deore-schakelgroep met een 10-speed cassette

Merk & Model

De Flyer Gotour is verkrijgbaar in drie verschillende frametypen en drie kleurvarianten. Alle verkrijgbare uitvoeringen hebben een Bosch Performance CX-motor met 85 Nm-koppel en een 750 Wh-accu.
Er bestaat de optie om een ABS-remsysteem te ­monteren, met Magura’s MT C ABS-schijfremmen. De kettingaandrijving van Shimano bevalt ons goed, maar als je toch een systeem met riemaandrijving wilt, dan behoort ook dat tot de mogelijkheden. Je krijgt dan een Enviolo-versnellingsnaaf in combinatie met een Gates-riem.

Flyer Gotour

Alle uitvoeringen hebben een Bosch Performance CX-motor met 85 Nm-koppel en een 750 Wh-accu

Technische details

Onze testfiets heeft een oversized aluminium frame in de kleur cold anthracite met interne kabeldoorvoer, een SR Suntour-voorvork met een veerweg van 75 millimeter, kunststof spatborden, een stevige standaard, een lekker breed 700 millimeter stuur en de door Flyer zelf ontwikkelde stuurpen, die in hoek verstelbaar is. Hij is afgemonteerd met een Shimano Deore 10-speed schakelgroep. De Schwalbe Al Grounder 2.35-banden zorgen voor een goed gevoel van controle en grip. Flyer heeft gekozen voor Shimano’s MT402-remmen met 180 millimeter remschijven. De verlichting komt uit eigen fabriek, net als de ­bagagedrager, waarin het achterlicht verwerkt is. De drager is tot 27 kilo te belasten.

Flyer Gotour

De kleur? ‘Cold anthracite’

Opvallend

Tijdens mijn vele testkilometers springt het stabiele rijgedrag eruit. Dat komt niet alleen door de brede ballonbanden of zithouding. Het zit ’m voornamelijk in de manier waarop de verschillende componenten op elkaar zijn afgestemd. De geometrie, het brede stuur, de geveerde voorvork, de gekozen brede ­banden: alles klopt.

Goed om te weten

Flyer heeft de verlichting in eigen huis ontwikkeld. De koplamp is een 100 lux-ledlamp, die een lekker heldere, verre en brede lichtbundel geeft. Het achterlicht is fraai weggewerkt in de bagagedrager en geeft eveneens een breed zichtveld voor achteropkomend verkeer. Ook overdag ben je zo op grote afstand duidelijk zichtbaar.

Flyer Gotour

De in eigen huis ontwikkelde koplamp heeft een lekker heldere, verre en brede lichtbundel

Plussen & ­minnen

+ comfortabel
+ fijn stuurgedrag
+ prettige zithouding
– versnellingen die je niet gebruikt

De Flyer Gotour e-bike kost € 5.099,- en vind je op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.