Tien tips voor onderweg van Hans ‘Rome’ Reitsma

0

Duizenden mensen fietsten al Hans Reitsma’s befaamde route naar Rome. In FietsActief 4 lees je ons interview met de routemaker over zijn levenswerk. Hier delen we zijn handige tips voor onderweg! 

Welke route neem jij naar Rome?

Hans Reitsma & Rome

Uren zoeken, overwegen, tekenen en schaven: voor veel mensen klinkt het als een hels karwei, maar voor Hans Reitsma (73) is er niks mooiers. Het leverde ook iets moois op: een geheel zelfgeschreven en vormgegeven reisgids. Reitsma’s Route naar Rome werd een begrip, en de bouwer is er nog lang niet klaar mee. Logisch, ook een route is nooit klaar.Het hele interview lezen? Bestel FietsActief 4 hier! Hieronder vast zijn praktische tips voor onderweg.

Hans Reitsma op pad in 1987

10 gevarieerde tips van Reitsma, voor onderweg

1. Eten

Eet op tijd om je energievoorraad op peil te houden en zorg dat je altijd eten bij je hebt voor noodgevallen. Zeker in Italië kan het lang duren voor je een winkel tegenkomt en kun je ook niet bij elk tankstation een Mars of Bounty halen.

2. Luisteren

Luister goed naar je lichaam. Doe het een dagje rustig aan als je vermoeid bent.

3. Extra materiaal

Denk aan reservemateriaal, zoals een extra binnenband en standaardgereedschap om de onderdelen van je fiets (zoals het zadel) bij te stellen. Plakspullen kunnen ook altijd van pas komen. Heb je onderweg een lekke band, gebruik dan je reserveband en plak de oude binnenband op je overnachtingsadres, dan heeft de plakker de tijd om goed te hechten.

Onderweg naar de Reschenpas

4. Bandentip

Nog een bandentip: het loopvlak van banden is vaak goed bestand tegen een stootje, maar de zijkant niet. Let dus op als je je fiets plat in de berm of begroeiing legt: sommige planten, zoals de robinia, hebben heel scherpe dorens die door de zijkant van je band heen kunnen prikken.

5. Minder is meer

Neem niet te veel mee. ‘Beter mee verlegen dan erom verlegen’ geldt niet bij lange fietsreizen, zeker niet in de bergen.

Lees ook: 5x paklijst fietsvakantie. Ik ga op reis en meem mee…

Reitsma’s Route in het kort
Reitsma’s Route naar Rome is een fietsroute van Amsterdam naar Rome die is opgetekend in een driedelige reisgids. Daarin vind je een nauwkeurige ­routebeschrijving, kaarten, hoogte­profielen, foto’s, achtergrondinformatie, bezienswaardigheden en informatie over overnachtingsplekken. De route telt zo’n 2180 kilometer en heeft extra route-opties, zoals ­trajecten die sportief uitdagender zijn of alleen over verharde wegen voeren. Naast de boekjes, waarin de route in twee richtingen is beschreven, zijn er ook gps-­bestanden beschikbaar. Kijk op REITSMA ROUTES

6. Contant

Neem altijd cash mee. Zeker in Duitsland kun je niet altijd pinnen.

7. Verloopstekker

Heb je (geregeld) stroom nodig, bijvoorbeeld voor je e-bike? In Italië heb je meestal een verloopstekker nodig omdat onze stekkers daar niet passen op de stopcontacten. Kijk op WERELDSTOPCONTACTEN

8. Reizen met e-bike accu

Reis je deels met de trein of het vliegtuig? Lithiumbatterijen met wat meer vermogen worden vaak aangemerkt als ‘gevaarlijke goederen’ omdat ze bij beschadiging spontaan kunnen ontbranden. De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren geen e-bikes en dat geldt ook voor bepaalde spoorbedrijven: zo weigert de Deutsche Bahn e-bikes met een groter motorvermogen dan 250 watt, ­evenals vervangende/niet-ingebouwde batterijen met een stroomverbruik van meer dan 100 Wh. Fietstransporteurs als CAMINO FIETSTRANSPORT of CARE4LUGGAGE of ­ bieden uitkomst.

Onderweg in Valsugana

9. Actueel?

Wegen en signalering veranderen continu, dus het kan altijd zijn dat informatie in een Reitsma-­boekje of gpx-bestand niet meer actueel is. Op ­REITSMA ROUTES vind je een lijst met aanvullingen. Raadpleeg deze voordat je op weg gaat.

10. Kamer op een boerderij

‘Kamperen bij de boer’ is een leuk maar typisch Nederlands verschijnsel dat in Duitsland vrijwel
niet bestaat en in Italië slechts mondjesmaat (agricampeggio). Maar je kunt soms wel een kamer op een boerderij huren. De agriturismo’s in Italië zijn vaak heel mooi opgeknapte oude boerderijen waar je heel goed kunt eten met producten van de eigen boerderij of uit de directe omgeving. Aanrader!

De route-naar-Rome expert anno 2023

Tekst: Elias de Bruijne

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.