Fietsen in Oostenrijk? We helpen je op weg met deze prachtige routes (deel 2)

0

Advertorial

Fietsen is een heerlijke manier om de natuur, cultuur en keuken van Oostenrijk te ontdekken. Maar waar moet je beginnen? We helpen je op weg, met een aantal prachtige routes, door dalen én over bergen. Op de e-bike is dat uiteraard geen probleem!

Beeld: SalzburgerLand-Tourismus_Andreas-Meyer-WOM-Medien

Acht magnifieke fietsroutes langs het water

Drau: Vierlandentocht

De Drauradweg was de eerste Europese e-bikefietsroute die vijf sterren verdiende. Hij volgt de loop van de rivier Drau en doorkruist vier landen: Oostenrijk, Slovenië, Italië en Kroatië. Onderweg fiets je langs oude kastelen en schitterende meren en doorkruis je leven­dige steden, zoals Villach en Maribor, en schilderachtige dorpjes. Het romantische landschap van Rosental biedt een fascinerend contrast met de imposante bergreuzen in de Dolomieten. Bad Kleinkirch­heim, Nassfeld, Turracher Höhe, Petzen en de Weissensee zijn hotspots voor mountainbikers.

Lengte 510 kilometer
Etappes 7
Niveau Eenvoudig
Bijzonderheid 50% asfalt en 50% gravel

Beeld: Drau-Radweg-Kaernten_Kaernten-Werbung_Franz-Gerdl

Donau: relaxed langs die mooie blauwe

De Donau kun je op de fiets verkennen van Passau tot Wenen. Het lijkt wel een tijdreis door de keizerlijke historie van Oostenrijk. Je fietst afwisselend links of rechts van de rivier. Onderweg passeer je onder meer de levendige stad Linz. Ook kom je door de Wachau: een wijngebied dat op de Unesco-­werelderfgoedlijst staat. Je fietst langs glooiende wijngaarden, kloosters, abdijen en kastelen. Uniek is de Donaubocht bij Schlögen, een natuurlijk gevormde lus in de rivier.

Lengte 330 kilometer
Etappes 17
Niveau Eenvoudig
Bijzonderheid Je fietst langs beide oevers

Beeld: Niederoesterreich-Werbung_ Stefan-Fuertbauer

Inn: de Alpen? Eitje!

Bergaf fietsen door de Alpen is nooit verkeerd, ook niet op een e-bike. Op de Innradweg geniet je op je gemak van de indrukwekkende bergtoppen. De route brengt je door historische Tiroler stadjes. Rattenberg is de kleinste stad van Oostenrijk, een juweel uit de Middeleeuwen. In mijndorp Tarrenz ­ontdek je een complete ondergrondse wereld. Een nostalgisch reisje maak je met de Zillertaler stoomtrein, van Jenbach naar Mayrhofen. Vergeet niet Graukassuppe te proeven, een machtige kaassoep die je energie in de benen geeft.

Lengte 520 kilometer (210 in Tirol)
Niveau Eenvoudig tot ­middelzwaar
Bijzonderheid Zonder veel inspanning door de Alpen 

Beeld: Innradweg_Thorsten-Broenner

Enns: de rivier wijst je de weg

De afwisselende Enns-fietsroute gaat vanuit Flachau naar Dachstein en Nationaal Park Gesäuse in de Steiermark. Steeds weer verandert de Enns. Eerst kabbelt hij rustig, daarna golft hij wild door ­Gesäuse. Bij de tijd dat de Enns uitmondt in de Donau, is het weer een kalme stroom. Tijdens je fietstocht ontdek je de indrukwekkende natuur van de nationale parken. Ook kom je door de historische steden Radstadt en Steyr. Een route voor fietsers die niet alleen sportief bezig willen zijn, maar ook graag de tijd nemen voor cultuur en lekker eten.

Lengte 263 kilometer
Etappes 7
Niveau Middelzwaar. Er zijn drie varianten: gemoedelijk, klassiek en sportief
Bijzonderheid Fietsen door Nationale Parken ­Gesäuse en Kalkalpen

Beeld: Off the Path_Ennsradweg_Sebastian Canaves_www.offthepath.com

Kärnten merenronde: op twee wielen langs 20 meren

De Karinthische merenronde van de Weissensee naar de Klopeiner See is een waterrijke belevenis. Onderweg passeer je twintig meren en twee ­rivieren, waarin je heerlijk kunt zwemmen. De Kärnten SeenSchleife, zoals de Oostenrijkers deze fietsroute noemen, begint in Villach. De uitstekend bewegwijzerde etappes lopen over overwegend vlakke wegen langs de zonverwarmde meren, die je ook per kano kunt verkennen. Voor een adembenemend uitzicht over de meren beklim je de 100 meter hoge Pyramidenkogel, de hoogste houten uitkijktoren ter wereld.

Lengte 400 kilometer
Duur 6 tot 8 dagen
Niveau Eenvoudig. Vlakke wegen, verkeersluw
Beste periode April tot oktober

Beeld: Region Villach_Gert Perauer_Foto Perauer

Neusiedler See: 300 dagen zon per jaar

De Neusiedler See is het middelpunt van het Burgenland. Dit is een van de zonnigste bestemmingen van Oostenrijk. Deze regio staat bekend om z’n zeldzame natuurschoon, wijngaarden, historische stadjes en authentieke keuken. Om die reden is het ook Unesco-werelderfgoed. In Eisenstadt staat een van de mooiste barokkastelen, paleis Ester­házy. Een ander leuk uitstapje is het park van Halbturn, een voormalige keizerlijke residentie. Sluit de dag af op de ruïne van Tabor, bij Neusiedl am See. De zonsondergang op het meer is adembenemend.

Lengte 125 kilometer (waarvan 41,5 door Hongarije)
Niveau Eenvoudig
Bijzonderheden ­Gezinsvriendelijk, 5 sterrenroute volgens de Duitse fietsersbond ADFC 

Beeld: Podersdorf-am-See-Leuchtturm_Sebastian-Canaves

Murradweg: sportief naar de thermen

Een fietstocht die natuurschoon combineert met wellness en gastronomie: wat wil je nog meer? De Murradweg is de meest afwisselende fietsroute van Oostenrijk. Je fietst door schitterende natuurgebieden, vogelreservaten, langs landerijen met oude boerderijen en indrukwekkende bergketens. Halverwege de fietsroute kom je door Graz. De oude binnenstad is door Unesco uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. De Murradweg eindigt in de wijn- en thermenregio. Laat je daar verwennen met sauna’s en thermale bronnen in de Parktherme van Bad Radkersburg.

Lengte 453 kilometer tot aan Legrad in Kroatië, waarvan 359 kilometer in Oostenrijk tot aan Bad Radkersburg
Niveau Eenvoudig tot middelzwaar
Bijzonderheid Afwisselend landschap

Beeld: Murradweg-Bad-Radkersburg_Sebastian-Canaves, off the Path

Mostviertel: zomers familieparadijs

Geen route dit keer, maar een bijzondere fietsstreek. Het Mostviertel heeft twee gezichten: in het noorden sieren perenbomen (Mostbirn) de vriendelijke heuvels; in het zuiden is de natuur ongerept, met heldere bergmeren en Alpenweiden vol bloemen. Op de fiets kan het landschap in drie dagen veranderen van lieflijk naar wild. Langs de Ybbs en Erlauf tref je mooie plekjes om uit te rusten, te zwemmen en te picknicken. Proef perencider bij landgoed Mostlandhof in Purgstall. En neem de kinderen mee naar Rivier-strand Hollenstein, een zandstrand aan de Ybbs.

Lengte Verschillend, want er zijn meer dan 20 fietsroutes
Niveau Eenvoudig
Bijzonderheid Ideaal voor gezinnen en ­recreatieve fietsers

Beeld: Lunzer See_Mostviertel Tourismus_schwarz-koenig.at

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.