Knooppuntenroute Joure- 43 of 63 km langs water, een vestingstadje, bossen en een museum

0

270 jaar geleden begonnen Egbert Douwes en zijn vrouw een kruidenierswinkeltje in Joure. Duik in de wereld van koffie, thee en tabak. Op de fiets gaat het tempo vanzelf omlaag, met drie pontjes onderweg.

Knooppuntenroute Joure

De knooppuntenroute Joure uit FietsActief nummer 4 telt 43 of 63 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Kruidenier Egbert Douwes begon zijn carrière in de zeevaart. Vanaf Joure voer hij op een kofschip naar de grotere wateren. Nog altijd tref je hier een waterrijk gebied. Je fietst langs meren en kanalen, waar met mooi weer heel wat bootjes dobberen. Hier en daar pak je een pontje.

Museum Joure

Joure is van oudsher een ambachtsdorp. Op het monumentale industrie­terrein van Museum Joure staat het geboortehuis van Egbert Douwes. Ruik de heerlijke geur van koffie, als de voormalige mélangeur van Douwe Egberts de bonen brandt. Ook kun je hier een oude klokkenmakerij bezoeken. In de buurt van het dorp fiets je door de Haulster­bossen, eind jaren veertig aangeplant door Douwe Egberts, en langs de moderne fabriek.

Extra lus

De route slingert verder door weilanden en charmante plaatsjes, waar op veel plekken de Friese vlag wappert. Om in de sfeer te blijven, zijn er meerdere terrasjes voor een kop koffie. De tocht wat langer maken? Neem dan de extra lus langs Sloten, een fraai vestingstadje.

Fraai vestingstadje: Sloten

Sloten (of Sleat, in het Fries) is het kleinste Elfstedenstadje van Friesland. Je fietst er langs monumentale koopmanshuizen, bastions en poorten. Het vestingstadje heeft nog altijd de oorspronkelijke omwalling. Door de unieke vorm van een ui, wordt het ook wel sipelstêd genoemd, Fries voor ui-stad. Strijk neer op een terrasje aan het water, of neem een kijkje in de haven, waar oude Friese zeilschepen liggen. Sloten bevond zich op de kruising van een belangrijke waterweg – van Sneek naar de Zuiderzee – en een landweg. Spaanse soldaten probeerden de stad in de Tachtigjarige Oorlog te veroveren door zich te verstoppen in een bierschip. Maar die list mislukte.

Van de VOC tot Douwe Egberts: Museum Joure

Op het rode pak van Douwe Egberts-koffie staat nog altijd: Joure 1753. Zo ver gaat de geschiedenis terug. Museum Joure vertelt over de VOC in de zeventiende eeuw, de eerste koffiehuizen begin achttiende eeuw en het ontstaan van Douwe Egberts. Op het terrein zie je het oude winkeltje – waar je thee, snoepjes en pruimtabak kunt kopen – en de eerste fabriek. Het geboortehuis van Douwes bevond zich in het dorp Idskenhuizen. Dit is in 1980 afgebroken, en daarna steen voor steen in Joure opgebouwd. In de prachtige tuinkamers kun je koffie en thee drinken. Op het museumterrein staan ook de oude Metaalfabriek, Drukkerij en Friese Klokkenmakerij.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.