Dag van het Kasteel: fiets de Kastelenroute

0

Gouvernantes, koetsiers, dienstbodes en koks: eeuwenlang konden kasteelbewoners niet zonder een flinke stoet aan personeel. De Dag van het Kasteel – dit jaar op 29 mei 2023 – vertelt dit keer hun verhalen. Helemaal leuk in combinatie met de Kastelenroute door Twente!

Kasteel Rechteren duikt prachtig op in het landschap als je er naartoe fietst

Kijkje achter de schermen in 100+ kastelen

De aanwezigheid van het personeel is tot op de dag van vandaag in veel kastelen nog steeds voelbaar. Het personeel had eigen vertrekken waar ze hun werk deden en hun levens leidden, net als de bewoners zelf. De harde werkers hadden een bijzonder kijkje achter de schermen van de adellijke kasteelbewoners. Leer hun verhalen kennen bij meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen die te bezoeken zijn op 29 mei 2023, Tweede Pinksterdag. Kijk hiervoor op DAG VAN HET KASTEEL

Kasteel De Haere, mooi plekje om even over het landgoed te wandelen

Dienstbodeverdieping kasteel Keukenhof. Beeld: Oscar de Wit

Online Verhalenbank vol anekdotes

Thuis vast in de stemming komen? Neem een kijkje in de online VERHALENBANK. Hier lees je alles over de relatie tussen personeel en eigenaren en de belangrijke rol die het personeel tot in de twintigste eeuw speelde. Ook nu nog onderhoudt een hele schare vrijwilligers en medewerkers de kastelen en buitenplaatsen. Maar de eigenaren spelen tegenwoordig zelf ook een actieve rol in het onderhoud van al die prachtige monumenten, bijgebouwen, tuinen en landgoederen.

Fiets de Kastelenroute in Twente

De Dag van het Kasteel is een mooie gelegenheid om de KASTELENROUTEin Twente te rijden. Deze tocht door de bosrijke omgeving van Diepenheim neemt je mee over het landgoed van wel zes kastelen en havezaten!

Keuken van Museum Huis Doorn. Beeld: Theo Scholten

Kasteel Weldam in Twente: pláátje!

Beeld: Marketing Oost / Barbara Trienen, Vincent Croce

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.