Ga eens gravelbiken in Vlaams-Brabant, dé gravelprovincie

0

Gravelbiken is een blijvertje. “Meer fun dan racen op het vlakke asfalt, minder intens dan het technische mountainbikewerk. Heel ongedwongen beleef je het landschap op een sportieve manier”, zegt Jan Van Herck van 666Gravel. “En er is geen betere plek dan Vlaams-Brabant om dat te doen.”

Paradijs voor gravelbikers: Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is de beste gravelprovincie

Jan Van Herck is oprichter van 666Gravel en trainingsbegeleider voor gravelrijders. Samen met zijn gravelvrienden was hij op weg naar de Hoge Venen toen ze een ingeving kregen. Waarom helemaal naar de Ardennen gaan als ze thuis in Vlaams-Brabant het perfecte gravelparcours hebben? Zo werd 666Gravel geboren. Met de Cornet Gravelroute bewezen de vrienden hun gelijk: Vlaams-Brabant is de allerbeste gravelprovincie.

Wat is gravelbiken?

Jan: “Ik vat het graag samen als easy offroad fietsen. Easy vanwege het parcours. Je moet niet de hobbelige singletracks opzoeken waar mountainbikers zo van houden, maar wel de meer vlakke, gemakkelijkere offroadwegen. De bosdreven door Meerdaalwoud, de kasseibaantjes door de velden, grindpaden langs de rivier, en ook wel de autoluwe asfaltbaantjes. Wegen waar je nog de ruimte vindt om met je fietsvrienden een praatje te maken en het landschap in je op te nemen. Je maakt als gravelbiker helemaal deel uit van het landschap.”

Typisch gravelbikepad – beetje glooiend, offroad natuurlijk en breed genoeg om gezellig te kletsen

En wat is dan een gravelbike?

Maar je hebt er wel een gravelbike voor nodig. Hoe anders is die dan een mountainbike of een racefiets?
“Met een goede gravelbike heb je geen racefiets of mountainbike meer nodig. Een gravelbike is een heel veelzijdige fiets. Het stuur is hetzelfde als bij een racefiets en het frame is uit licht, stevig materiaal gebouwd. Maar een gravelbike heeft bredere banden dan een racefiets, met een uitgesproken profiel. De bandendruk is ook wat lager, dat maakt fietsen een stuk comfortabeler. Zeker op kasseistroken. Je zit ook minder voorovergebogen op een gravelbike.”

Lees ook: Gravelen kort uitgelegd, plus 8 tips die je op weg helpen

Is gravelbiken voor iedereen geschikt?

“Je hebt natuurlijk wel heuvels in Vlaams-Brabant en offroadwegen maken het je minder gemakkelijk dan het vlakke asfalt. Een beetje sportieve aanleg komt goed van pas, net als stuurvaardigheid. Maar de meeste gravelbikers fietsen voor het plezier, om samen te zijn met vrienden en op een sportieve manier van het landschap te genieten. Inmiddels krijgt de sport wel een meer competitief karakter. Maar voor mij blijft de beleving het belangrijkste.”

Wat maakt Vlaams-Brabant zo ideaal?

“De afwisseling! Het ene moment volg je het grindpad langs de oever van de Demer, om het andere moment het bos in te duiken. Trap over de kasseien door een dorpje of geniet van de open velden. Het wordt nooit saai en ook nooit te moeilijk.” Zelf op pad? Rijd de Cornet Gravelroute, die eindigt op een heuse wielerpiste. De Geuzeroute neemt je mee langs een rozentuin, kastelen en sympathieke dorpscafeetjes. Kijk voor meer inspiratie op 666gravel.bike en toerismevlaamsbrabant.be/gravel

Beeld: Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.