Ontdek het Zuid-Limburgse Krijt met deze nieuwe fietsroute

0

Het krijtthema is een van de grote verhalen van Zuid-Limburg. Ontdek het met de nieuwe fietsroute door het Land van Kalk, een prachtig gebied met geweldige uitzichten!

Kalk en krijtsteengroeve in Zuid-Limburg

Het Zuid-Limburgse Krijtlandschap is uniek

De bodem van Zuid-Limburg neemt bezoekers als enige plek in Nederland mee tot zo’n 300 miljoen jaar terug in de tijd. 70 miljoen jaar geleden lag er bijvoorbeeld een subtropische zee. Door erosie zijn hier oeroude bodemlagen aan de oppervlakte gekomen die nergens ander te zien zijn. Beroemd zijn de mergelwanden die bestaan uit kalksteen, de mergelgroeves, de vuursteenmijnen en de löss – de leemachtige toplaag uit de ijstijden die de Heuvellandse bodem zo vruchtbaar maakt. Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop inwoners mergel, krijt en kalk de afgelopen 4000 jaar hebben gebruikt.

Mergel, wijnbouw en bijzondere planten

Zuid-Limburg heeft veel te danken aan het krijt. Zo werden de steensoorten die voortkomen uit de Krijtzee door de eeuwen heen gebruikt om mee te bouwen. Maar het krijt zorgt ook voor een unieke bodemsamenstelling die zich goed leent voor wijnbouw en waardoor er bijzondere bloem- en plantensoorten te vinden zijn. Ook zorgt het krijt al decennia lang voor werkgelegenheid in Zuid-Limburg in de vele groeves waar mergel, cement en kalksteen gewonnen werd. Nog los van de toeristen die erop af komen.

Nieuwe fietsroute en wijnsafari

Iets wat je niet direct ziet, maar wat een regio wel uniek maakt: hoe breng je dat voor het voetlicht? Met een fietsroute natuurlijk; ‘Fietsen over de zeebodem’. De vier lussen van deze Krijt-fietsroute nemen je mee op een geologische reis. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Wil je meer ontdekken in deze mooie regio, pik dan ook de nieuwe krijtwandeling mee in Valkenburg aan de Geul, of de krijtwandeling op en rond de St. Pietersberg in Maastricht. Ook leuk: een wijnsafari in het Land van Kalk. Onderweg leer je alles over de bodemsoorten onder de heuvels, door (audio)verhalen, streekproducten en bezienswaardigheden boven én onder de grond. Je vindt ze allemaal hier op ZUID LIMBURG MERGELROUTES. Op de themapagina ZUID LIMBURG KRIJT vind je nog meer inspiratie.

Duurzaam Zuid-Limburg

Duurzaam toerisme is het kernpunt van de nieuwe visie van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten. Het gebied wil een GREEN Destination worden: authentiek, respectvol & verantwoordelijk, economisch duurzaam. Er wordt op een verantwoorde manier omgegaan met het milieu en behoud van het landschap staat centraal. Een GREEN Destination draagt thema’s uit die aansluiten bij het culturele en natuurlijke DNA van een streek. Samen met deskundigen werden voor Zuid-Limburg 14 Grote Verhalen of DNA thema’s gedefinieerd die de essentie van Zuid-Limburg vormen, waaronder het krijt.

Beeld: Visit Zuid-Limburg 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.