Nieuw: toffe tassen van circulair vrachtwagenzeil

0

FREITAG ken je misschien wel van de stoere tassen van vrachtwagenzeil en riemen van brandweerslangen. Heel duurzaam, maar na een tijdje gaan zelfs die kapot. Niet met het nieuwe circulaire vrachtwagenzeil van FREITAG: dat gaat nog langer mee en kan aan het eind van de rit gerecycled worden. Lekker kleurrijk ook nog, én prettig te dragen op de fiets!

FREITAG is een echte pionier in duurzaamheid: de Zwitserse broers Markus en Daniel ontwerpen al zo’n 30 jaar tassen van gerecyclede vrachtwagendoeken, veiligheidsgordels en fietsbanden. Alle producten zijn stuk voor stuk unieke ontwerpen van hoge kwaliteit. Lekker duurzaam dus, maar het ging ze nog niet ver genoeg. Want wat is nog milieuvriendelijker dan recyclen? Circulair hergebruik! Zo kun je materialen keer op keer blijven gebruiken en is de cirkel rond. Samen met een groepje industriële partners ontwikkelden ze daarom een vrachtwagenzeil dat volledig voldoet aan circulariteitscriteria. Zo kan binnenkort de materiaalkringloop van FREITAG worden gesloten. En is het Europese wegtransport weer een beetje groener.

Van een tweede leven naar eeuwig leven

Nu krijgen vrachtwagenzeilen na vijf tot tien jaar op de weg een tweede leven als FREITAG tassen. Dankzij reparatieservices en een online ruilplatform proberen ze de levensduur zolang mogelijk te rekken. Maar op een gegeven moment is zelfs de allersterkste tas echt op. En wanneer dat gebeurt, rest alleen nog de vuilverbrandingsoven. Het nieuwe type zeildoek heeft als voordeel dat het daar nooit hoeft te belanden. Het is net zo robuust, duurzaam, waterafstotend en praktisch als PVC. Aan het eind van de rit komt het in een biologische of technische kringloop terecht: het ontbindt, of wordt tot bestanddelen gerecycled waaruit nieuwe zeilen of andere producten kunnen worden gemaakt.

Groener transport en fijne fietstassen

De hele transport- en logistieke sector heeft momenteel te maken met veranderingen. Autonome vrachtwagens, digitalisering en elektrische aandrijving zullen de logistiek van transport ingrijpend veranderen. Wat de industrie nu nog mist, is materiaal met een gesloten kringloop. Dit jaar moet een eerste zeil-prototype op een vrachtwagen worden gemonteerd. De tassen zullen nog even op zich laten wachten: er zijn eerst vijf lange transportjaren nodig voordat er tassen uit het zeil kunnen worden gesneden. Het duurt dus nog even tot je met zo’n kekke felgekleurde tas door de stad kunt flitsen.

Water- en vuilafstotende tassen

Wat goed is voor vrachtwagens, is ook goed voor fietsers: het circulaire zeil levert ideale tassen op die tegen een stootje kunnen. De robuuste stof is voorzien van een zachte, water- en vuilafstotende coating van synthetisch of biologisch plastic. Bijzonder is dat de biologische coating materiaal in sommige gevallen beter presteert dan conventionele synthetische stoffen. De tassen zijn zo ontworpen dat ze ook echt lekker zitten op je rug, ideaal voor werk of een boodschap. Geen geduld? Investeer mee in een nieuwe toekomst en kijk vast even voor zo’n stoere tas van FREITAG! De huidige generatie tassen is al stukken duurzamer dan wat je doorgaans in de winkel vindt.

Beeld: FREITAG

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.