3x Mooi fietsnieuws uit Finland, Luxemburg en Denemarken

0

Er staat weer allerlei fijn fietsnieuws op stapel voor dit jaar! We delen vast wat tips uit Finland, Luxemburg en Denemarken. Heb jij je vakantie al gepland?

Steeds meer regio’s en landen zetten in op het fietstoerisme, overal in Europa zijn er nieuwe projecten en initiatieven die duurzame vormen van recreatie en mobiliteit ruim baan geven. En de verwachting is dat deze projecten in de toekomst alleen maar in aantal toenemen. Mooi nieuws voor fietsers!

Bikepacken in Finland

Finland zet in op de trend van het bikepacken, waarbij fietsers avontuurlijke, meerdaagse tochten maken door de natuur – vaak met mountainbikes over onverharde paden. De ontwikkeling en populariteit van bikepacking en graveltouring heeft geleid tot een verschuiving in de manier van fietsen en dus ook in fietsbestemmingenDe bikepackingroutes passen perfect in Finland, met meer dan 120.000 km onverhard wegennetwerk, ruim 650 open wildernishutten en meer dan 4.000 andere wildernisschuilplaatsen. Vooral in Lapland zijn er al veel voorzieningen voor toeristen. In het zuidwesten van het land is inmiddels een netwerk aan trails gerealiseerd en in de komende jaren volgen trails in het deel boven de poolcirkel. De Arctic Bikepacking Trail en The South Coast Bikepacking Trail Projects zijn de eerste stappen in de ontwikkeling van een landelijk fietsroutenetwerk van hoge kwaliteit.

Ambitieuze plannen in Luxemburg

In Luxemburg wordt het aantal kilometers aan fietspaden volgens de planning verdubbeld van ruim 600 naar ruim 1.000 km. Er komen ook fietssnelwegen tussen enkele grote steden. Uitstekende bewegwijzering, gratis openbaar vervoer, faciliteiten als reparatiestations onderweg: alles wijst erop dat het land binnen enkele jaren ontpopt tot een waar fietswalhalla.

Nieuw landelijk routenetwerk in Denemarken

Nieuws is er ook uit Denemarken, dat een landelijk routenetwerk gaat uitrollen voor fietsers en wandelaars. Marco Berends, een Nederlander die in Denemarken woont, is nauw betrokken bij de opzet daarvan als manager van het project ‘Denemarkens toekomstige recreatienetwerk’. Het knooppuntennetwerk voor fietsers, wandelaars en andere outdoor-recreanten moet een hoogwaardige en toekomstbestendige blauwdruk worden voor de volgende generatie recreatieve routes in Denemarken.

De icoonfietsroutes in Vlaanderen gaan verder

In Vlaanderen zijn nieuwe icoonfietsroutes uitgerold: 9 thematische routes, die onderling met elkaar verbonden zijn. Een volledig nieuw netwerk van 2.500 km aan thematische langeafstandsfietsroutes werd binnen een jaar werkelijkheid. Vlaanderen blijft zich de komende jaren steeds verder ontwikkelen als fietsbestemming, de komende jaren wordt er nog meer geïnvesteerd in het project.

Beeld: ©Taneli Roininen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.