Boek: Fietsen langs de elf steden van Friesland

0

Fietsen langs de elf steden van Friesland? Met de nieuwe gids van Marcia van der Meer kan iedereen, in zijn of haar eigen tempo, de Elfstedentocht uitrijden. Da’s een mooie uitdaging!

Marica zocht naar de mooiste fietspaden en rustige B-wegen tussen de steden

Fietsen langs de elf steden van Friesland: Elfstedenkoorts

Bij het horen van de naam ‘Elfstedentocht’ begint het bij Nederlanders te kriebelen. De tocht is mythisch en heroïsch. De route in het boek Fietsen langs de elf steden van Friesland volgt het klassieke traject, met hier en daar een uitstapje naar plaatsen die te mooi zijn om over te slaan. Met dit boek kan iedereen, in zijn of haar eigen tempo, de Elfstedentocht tot een goed einde brengen. En dankzij de foto’s, kaarten en gps-routes kun je niet verkeerd rijden.

Pittoresk Sloten Foto: Marica van der Meer

25 jaar geleden

Dit jaar precies 25 jaar geleden sprak Henk Kroes de legendarische woorden ‘It giet oan’ om de (voorlopig) laatste Elfstedentocht op de schaats aan te kondigen. Waar je op de schaats afhankelijk bent van ijs, ben je op je eigen fiets vrij om in eigen tempo je eigen tocht te rijden.

Op een mooie pinksterdag

Op haar 16e fietste Marica van der Meer haar eerste Elfstedentocht. Die fietstocht, jaarlijks georganiseerd op Pinkstermaandag, gaat vooral over fietspaden die berekend zijn op veel fietsers en topdrukte. Dit is niet de mooiste route door Friesland.

Inmiddels zijn er de laatste decennia zulke mooie nieuwe fietspaden bijgekomen, dat het tijd werd voor een mooiere route. Marica zocht naar de mooiste fietspaden en rustige B-wegen tussen de verschillende steden. Daarvoor moest de volgorde van de steden soms een beetje anders en is de tocht ongeveer 20 kilometer langer geworden. Het afleggen van deze tocht is dan ook geen wedstrijd maar een fantastische manier om optimaal te genieten van Friesland.

Langs de IJsselmeerdijk van Stavoren naar Hindeloopen Foto: Marica van der Meer

Fietsen langs de elf steden van Friesland – het boek

Het boek Fietsen langs de elf steden van Friesland is een fietsrouteboek, met een uitgebreide omschrijving van alle elf steden en de bezienswaardigheden waarlangs je fietst. Ook biedt het boek interviews met kleurrijke mensen uit de regio. Er zitten stevige uitneembare routekaarten in het boek en via de website van Uitgeverij Elmar kun je de fietser gps-tracks downloaden.

Lees ook: 4x tips voor de Elfstedenfietsroute

Op weg van Harlingen naar Franeker Foto: Marica van der Meer

Extra’s & informatie

Dit boek heeft naast de route aandacht voor de geschiedenis van Friesland, voor de Friese taal en voor typische Friese sporten, en natuurlijk voor de Elfstedentocht. Je komt nooit meer voor een verrassing te staan dankzij:

  • Fietsen langs knooppunten
  • 16 uitneembare kaarten
  • Gratis gps-tracks
  • De uitgebreide lijst met overnachtingsadressen

Boekinformatie
Het 184 pagina’s tellend boek van Marica van der Meer is uitgegeven door ELMAR, kost 19,99 euro.
Het ISBN is 9789038928456.

Fietsen langs de elf steden van Friesland

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.