Lifehacks voor fietsen: haarspeldbocht beklimmen

3

Een lifehack is zo’n slimmigheidje waarvan je denkt: oh ja, wat hándig! Simple trucs die je leven makkelijker kunnen maken. Natuurlijk zijn er ook lifehacks voor fietsen: fietshacks. Deze keer een hack van lezer Leo Keijzer: zo beklim je een haarspeldbocht. Heb jij nog een fietshack? Laat het ons weten!

Lifehacks voor fietsen

Haarspeldbocht beklimmen

Leo mailt: ‘Misschien handig om te vermelden – na het zien van de zwoegende fietser in de haarspeldbocht in jullie nieuwsbrief van 14 januari – dat het een goede gewoonte is om zo’n bocht niet binnendoor te nemen. Dat is het steilste stuk. Beter om zover mogelijk rechtdoor te gaan en dan een scherpe bocht te nemen om te “zigzaggen” zodat je de minste hellinggraad treft. Enfin, zo doe ik dat normaal gesproken.’

Vaak doen fietsers toch de binnenbocht nemen omdat dat weliswaar het steilste maar ook het kortste stuk is, zoals hieronder te zien is. Deze rijders doen daarmee precies niet wat Leo doet. Dat ze geen bepakking hebben en op een racefiets rijden, scheelt uiteraard. Probeer uit wat voor jou het beste werkt. Heb jij nog een klimhack? We horen het graag!

boeken voor fietsers

De zwoegende fietser uit de nieuwsbrief.. Beeld: Op eigen kracht

Ga je kort door de bocht, of ben je van de lange adem?

Lees ook: Lifehacks voor fietsen: slim inpakken

Jouw fietshack in deze rubriek? Mail ons!
Jij hebt vast ook nog wel een leuke, gekke en/of simpele fietshack. We horen het graag!
Mail al je handigheidjes naar redactie@fietsactief.nl

Deel.

Over de auteur

3 reacties

  1. Als je bergop toch moet afstappen; dan kun je beter met je ene hand sturen , én met je andere arm trekken aan het zadel. Dat is minder vermoeiend als duwen tegen het stuur. Want dan duw je als het ware het voorwiel extra tegen de grond. En dat geeft meer weerstand.

  2. Anjo Veerman op

    Altijd de buitenbocht, zowel klimmend als dalend. Let op tegenverkeer, dalend moet je voorrang verlenen, dus houd de snelheid onder controle.