Primeur: gratis fietsbrug museum Overloon (+routetip!)

0

Met de fiets dwars door een museum rijden en gratis ook nog? Je moet er maar opkomen, maar het kan: in Oorlogsmuseum Overloon. De Liberation Fietsroute ‘Aan de andere kant’ leidt je er vanzelf langs.

Fietsbrug Museum Overloon

De Liberation Fietsroute ‘Aan de andere kant’ is een 59 kilometer lange fietsroute rond Overloon en Venray in het spoor van de bevrijders. Absoluut hoogtepunt is de 90 meter lange fietsbrug, die je dwars door Oorlogsmuseum Overloon leidt.

Oorlogsmuseum Overloon is sinds september 2021 open voor fietsers. Via het fietspad vanaf de doorgaande weg kun je gratis een blik werpen op de tentoonstelling. Want in het museum ligt de eerste fietsbrug, wereldwijd, die letterlijk dóór een museum gaat. Tijdens openingsuren fiets je door de grote museumhal, op een hoogte van drie meter. Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht op de enorme Tweede Wereldoorlog collectie, die uit meer dan honderd militaire voertuigen en kanonnen bestaat. Want oorlog hoort in een museum.

Liberation Fietsroute Overloon

De Liberation Fietsroute ‘Aan de andere kant’ vertelt het verhaal van de vergeten slag; de hevige strijd die de Amerikaanse en Britse troepen in oktober 1944 rondom Overloon voerden. De route verbindt het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon met de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn.

Langs de hele fietsroute staan bankjes met het silhouet van een zittend mannetje. Hier kijk je telkens vanuit een ander perspectief naar de bevrijdingsoperaties op die locatie. Je ervaart niet alleen wat militairen meemaakten, maar ook hoe burgers uit de oorlog kwamen. Neem de tijd, ga zitten op de bankjes, lees de oorlogshistorie of kijk op deze plek de video’s in de Venray Remembers App. 

Je rijdt door een prachtig landelijk gebied, dat je dankzij de indrukwekkende verhalen en beelden nieuwe inzichten geeft in de Tweede Wereldoorlog. Handig: de fietsroute kent geen vast start- of eindpunt, dus je kunt opstappen op de plek die je uitkomt!

Beeld: Jacques Hendrix

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.