Ontdek Maastricht met de Magische Lichtroutes

0

Soms wil je als fietser ook wel eens iets anders. Een mooie winterse stadswandeling bijvoorbeeld! Maastricht blijft een sfeervolle bestemming voor een dagje uit in de winter. Met de Magische Lichtroutes ontdek je veilig alles wat de stad te bieden heeft: 3x een wel heel bijzondere stadswandeling.

De Romantische route door de binnenstad laat je kennis maken met de Mestreechter Geis: de ziel van de Maastrichtenaar. Romantische en knusse straten met de welbekende ‘kinderköpkes’ brengen je langs de chicste boetieks, mooiste terrassen en parken. Je ontdekt ook de Onze Lieve Vrouwebasiliek (hieronder op de foto) en het Vrijthof. Geniet onderweg van de unieke historische plekken in het centrum: van de Sint Servaasbasiliek tot de Cellebroederskapel en de Waalse kerk.

Top tips op deze route:

 • Steek een kaarsje aan in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek.
 • Ga met de kinderen naar het Natuurhistorisch Museum voor een leuke en leerzame activiteit.
 • Bekijk de indrukwekkende foto’s van Martin Schoeller Survivors: Faces of Life after the Holocaust in Fotomuseum aan het Vrijthof (t/m 22 februari 2022).

Magische Lichtroute door Wyck

Met de Wyckse wandeling verken je Wyck, het hippe stadsdeel op de oostelijke Maasoever. Dit stukje Maastricht heeft een heel eigen historisch karakter. Lokale makers, vintage winkels en delicatessenzaken geven Wyck zijn couleur locale. Wandel je richting Céramique, dan kom je langs een imposante mengeling van moderne architectuur, uitnodigende musea en strakke lijnen, op steenworp afstand van het eeuwenoude hart van Maastricht.

Top tips op deze route:

 • Bezoek in het museum Bonnefanten de magische tentoonstelling van Laure Prouvost (nog tot 15 mei 2022).
 • Bewonder in het vernieuwde Centre Céramique een lichtkunstwerk van Stang Gubbels en de foto-exposities Reframed by Lorraine Bodewes en Maastricht / Japan.
 • Pak je Instagram-momentje bij de grote kerstboom op de Percée.

Magische Lichtroute door het Sphinxkwartier

Dat oud en nieuw elkaar ontmoet in Maastricht ontdek je ook met de lichtroute door het Sphinxkwartier. Oude fabrieken hebben hier een nieuw leven gekregen, gecombineerd met moderne architectuur en behoud van de originele kenmerken. Het Sphinxkwartier is een industriële wijk met een trotse historische haven in het centrum ervan: het Bassin.  

Top tips op deze route:

 • Laat je verrassen door de geluidskunstwerken van Codex Dubpartum in Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur ( nog tot 6 februari 2022).
 • Pak een fijne kerstfilm in Lumière of Pathé of een muziekconcert bij de Muziekgieterij.
 • Ontdek de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie bij Sphinx Souvenirs van Bureau Europa (nog tot 6 februari 2022).
 • Wandel door de Sphinxpassage en bewonder het lichtkunstwerk van Funcky Town op de Sphinxcour.
 • Neem een kijkje bij Loods 5 en shop unieke geschenken van lokale makers.
 • Wandel door het Frontenpark en geniet van de rust in de winterse natuur.

Beeld: Maastricht Marketing 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.