Lekker een visje eten tijdens je fietstocht, kan dat eigenlijk nog wel?

0

Zo heerlijk: een mooie route fietsen, ergens afstappen om een lekker visje te eten of verse vis halen bij de afslag. Vakantiegevoel ten top! Maar kan dat eigenlijk nog wel?

Vis is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws – je zou er haast geen visje meer van durven eten. Laatst kwam er weer een verontrustend bericht van MSC, de Marine Stewardship Council die toeziet op de visvangst. De gecombineerde vangst van makreel, haring en blauwe wijting blijkt al jaren de duurzame grenzen te overschrijden: met wel 30%. De visbestanden in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan worden standaard overbevist. Dat komt doordat regeringen er nog steeds niet in zijn geslaagd echt duurzame vangstquota toe te wijzen. Slecht nieuws, want deze visbestanden zijn niet alleen belangrijk voor de ecologie én economie.

Alternatief: mosselen

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, die ook nog eens enorm duurzaam zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de CO2 voetafdruk van mosselen 6 keer zo laag als kop en garnalen en 8 keer lager is dan die van rundvlees? Mosselen zijn een enorm duurzame keuze. De kweek ervan heeft een minimale CO2-voetafdruk en er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën, pesticiden, antibiotica of andere additieven.

Kan tonijn nog wel?

Je leest weleens berichten dat tonijn een bedreigde vissoort is, waardoor je misschien zelfs wel denkt dat je maar beter helemaal geen tonijn meer kan eten. De realiteit is iets genuanceerder: er is voldoende tonijn die je met een gerust hart kan eten. Alleen, weten welke tonijn dat dan precies is, is niet altijd even gemakkelijk. Het MSC-keurmerk helpt je daarbij.

Check de MSC wijzer

In dit overzicht zie je welke vissoorten in Nederland beschikbaar zijn met het MSC (wild gevangen vis) of ASC (kweekvis) keurmerk. Dit betekent echter niet dat ze in elke winkel of restaurant op voorraad zijn. Pas wanneer je het MSC of ASC keurmerk ziet staan weet je zeker dat het of duurzaam wild gevangen is of verantwoord geweekt.

Op pad: de Visserijroute

Nu je weet welke vis je met een gerust kunt eten, is het tijd voor een mooie fietsroute de visserij Vanaf TOP Stellendam kun je de Visserijroute (46 km) rijden, langs de havens van Stellendam en Middelharnis. Stap onderweg af bij een van de vele visrestaurantjes voor een lekkere lunch en haal aan het eind van de dag in Stellendam een supervers visje om thuis lekker mee aan de slag te gaan!

Beeld: MSC

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.