Ontdek vijf verrassende plaatsen in Saksen-Anhalt

0

Heb je nog inspiratie nodig voor een tripje in het najaar? Denk eens aan Saksen-Anhalt, in Midden-Duitsland. Het gebied staat bol van de uitgestrekte natuurgebieden, historie en cultuur én verrassende fietsroutes. Wat Saksen-Anhalt zo bijzonder maakt is de enorme diversiteit: van het nationaalpark Harz in het westen, de Altmark het noorden tot de wijngaarden en romantische kastelen in het zuiden. 

In het zuiden van Saksen-Anhalt ligt tussen de rivieren de Saale en de Unstrut een waar wijngaardenparadijs, dat het Toscane van het noorden genoemd. In de eeuwenoude wijnregio vind je romantische terrassen, schilderachtige wijngaardhuisjes en de lekkerste wijnen van wel 70 verschillende druivenrassen. Het is de kleinste en oudste wijnregio van Duitsland – al in het jaar 998 plantte keizer Otto III wijnterrassen bij het klooster Memleben. Deze regio is niet alleen een paradijs voor wijnliefhebbers, maar ook voor fietsers en wandelaars. Verschillende fiets- en wandelroutes, zoals de Unstrutradweg en de Saale-Wein-Weg nemen je mee langs particuliere wijngaarden, middeleeuwse kastelen en historische stadjes. Mooie historische stadjes om te bezoeken zijn Naumburg, Freyburg en het kuuroord Bad Küsen.

Händelstad Halle

In het levendige Halle, de middeleeuwse stad gelegen aan de Saale, valt van alles te ontdekken. Het Landesmuseum Hale geldt als een van de belangrijkste archeologische musea van Centraal Europa.
Ook niet te missen: de Giebischensteinbrug over de Saale, die in 1928 in Bauhausstijl werd gebouwd en het platteland met de stad verbindt. De gigantische koe symboliseert het land,  het stenen paard staat voor de stad. De beroemdste inwoner van Halle, de componist George Frideric Händel, kom je hier overal tegen. Een bezoek aan het Händel Haus Halle is een must. Om bij het thema muziek te blijven: vlakbij het Händel Haus vind je het Beatlesmuseum – ook een aanrader!

Keizerdom Merseburg

Dit betoverende en nog relatief onontdekte stadje vind je in het Saale-Unstrut-dal, midden tussen de kastelen en wijngaarden. Verschillende wandel- en fietsroutes zoals de Straße der Romanik doorkruisen deze historische Domstad. Merseburg was eeuwenlang een grensplaats tussen de Germanen en de Slaven en er werden talrijke vredesverdragen gesloten. Het hoogtepunt hier is de keizerlijke dom. Voor een bezoek aan dit imposante gebouw zou je een hele dag kunnen uittrekken. Duizend jaar geleden legde het keizerlijk paar Heinrich en Kunigunde de eerste steen van de kathedraal. Nu herbergt het schitterende kunstwerken en tentoonstellingen die de mythes en legenden rond de dom tot leven wekken.

Bauhausstad en tuinenparadijs Dessau

In Dessau, in het midden van Saksen-Anhalt, beleefde de Bauhaus architectuur begin 20ste eeuw zijn bloeitijd. Het bekende Bauhausgebouw staat sinds 1996 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bezoekers kunnen in de voormalige studentenkamers overnachten en in de mensa kun je lekker lunchen. Bezoek ook het nieuwe Bauhaus Museum, volg simpelweg de 17 kilometer lange Bauhausroute langs nog meer bijzondere Bauhausgebouwen in en rond Dessau. Dessau is ook geliefd vanwege de schitterende tuinen van Dessau-Wörlitz. Een groot aantal parken ligt aaneengeregen tussen de Elbe en de Mulde, samen staan ze als één geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het tuinenrijk vind je meer dan 100 bijzondere bouwwerken die met elkaar verbonden worden door uitgestrekte wandelpaden. Een heerlijke bestemming voor een middagje slenteren door natuur en geschiedenis.

Praktisch
Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken. Er zijn verschillende (fiets- en wandelvriendelijke) overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken en in hotels, vakantiehuizen en pensions. In Saksen-Anhalt is net als in de rest van Duitsland het dragen van een FFP2- of een OP-mondkapje in het openbaar vervoer en in openbare gelegenheden verplicht.

Meer informatie:
www.vakantieland-saksen-anhalt.de
www.saale-unstrut-tourismus.de
www.visitdessau.com

Lees hier meer over de Saaleradweg:

Vlakke fietsroute in Duitsland: de Saaleradweg

Beeld: Fietsen over de Saaleradweg: © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Boris Breuer, Händelmonument in Halle: © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Michael Bader, Dom van Merseburg: ©Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Marlis Heinz

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.