Vlakke fietsroute in Duitsland: de Saaleradweg

1

Als fietsregio is Saksen-Anhalt in Midden-Duitsland nog relatief onbekend. Maar zo de moeite waard! Langs rivieren lopen leuke vlakke fietspaden die je door een prachtig en divers landschap leiden. De routes zijn bewegwijzerd. Zo ook de Saaleradweg, die ruim 150 kilometer door Saksen-Anhalt loopt. Dit jaar vanwege zijn 25-jarig bestaan nog een beetje bijzonderder. Op 6 september verschijnt FietsActief 7 met daarin een uitgebreid verhaal over de Saaleradweg, hier geven we je vast een paar tips!

Romantiek langs de Saale

De Saaleradweg volgt de rivier de Saale ruim 400 kilometer lang door de drie deelstaten. De Saale ontspringt in het Fichtelgebergte in Beieren en stroomt via Thüringen Saksen-Anhalt binnen tot de monding in de Elbe bij het stadje Barby. De fietsroute geldt als een van de mooiste en meest afwisselende rivierroutes, de rivier zelf staat bekend als de meest romantische van Duitsland. Als je door de schilderachtige dalen en wijnbergen fietst begrijp je waarom. Langs geen enkele andere route vind je zo veel kastelen en burchten als langs de Saaleradweg. In Weißenfels ontdek je met Neu-Augustusburg een van de grootste barokke kastelen van Duitsland. Ook een aanrader: het sprookjesachtige kasteel Bernburg, dat ook wel de ‘kroon van Anhalt’ genoemd wordt.

Fietsen langs wijngaarden

In het zuidelijke gedeelte van Saksen-Anhalt fiets je door de wijnregio Saale-Unstrut. De noordelijkste wijnstreek van Duitsland is vernoemd naar de rivieren Saale en Unstrut en telt maar liefst 500 particuliere wijngaarden. O verschillende plekken langs de route kun je afstappen voor een goed glas wijn. Het noordelijke stuk van de Saaleradweg wordt vooral gekenmerkt door uitgestrekte riviervlaktes en beschermde natuurgebieden met interessante dier- en plantensoorten.

Bezienswaardige stadjes

Het eerste stadje dat je in Saksen-Anhalt passeert is Naumburg. Naumberg heeft historisch centrum en is rijk aan een groot aantal monumenten uit de renaissance en de barok. De Petrus- en Paulusdom behoort tot de belangrijkste culturele monumenten uit de middeleeuwen. Ook Halle, de grootste stad van Saksen-Anhalt, mag je niet overslaan. Halle bloeide op door de zoutwinning, maar ook de oudste chocoladefabriek van Duitsland is hier te vinden. 

Praktisch

Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Grote steden als Halle en Maagdenburg bereik je binnen zes uur vanaf Utrecht

Meer informatie: www.saaleradweg.de, www.vakantieland-saksen-anhalt.de

Beeld: Vincent Graetsch, Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH

 

 

Deel.

Over de auteur