Fietsen met tegenwind, 5 stormachtige tips

5

Ken je dat: dat het soms lijkt of je wind tegen hebt, welke kant je ook op gaat? Hoe kun je dat nou het beste aanpakken, fietsen met tegenwind? We horen graag jouw ervaring en adviezen. Zelf geven we ook vast 5 tips.

Fietsen met tegenwind

1. Zet je stuur lager

Fiets je met tegenwind, dan krijg je te maken met veel luchtweerstand. Die kun je wat verlagen door je frontale oppervlak te verkleinen. Minder wind vangen dus. Hoe je dat doet? Door een meer aerodynamische houding aan te nemen: zet je stuur lager, buig voorover en maak jezelf klein. Dan zou je bij gelijke inspanning sneller moeten kunnen fietsen.

Fietsen met tegenwind

Maak jezelf klein! @NK Tegenwindfietsen

2. Wees geen wapperende vlag

Nog iets wat helpt om de luchtweerstand te verminderen: draag geen wijde, wapperende kleding. Broeken met fladderende pijpen, loshangende sjaals en oversized windjacks helpen je niet vlot de storm door. Wat wel helpt: nauwsluitende, gladde kleding in wielerachtige stijl.

3. Pump it up

Pompen op de pedalen doe je in de wind, maar haal daarvóór je fietspomp tevoorschijn uit de schuur. Goed opgepompte banden zorgen voor minder rolweerstand. Alle beetjes helpen bij een hoge windkracht!

Fietsen met tegenwind

Tegenwind kan voelen alsof je een steile berg op moet

4. Even schakelen

Schakel naar een licht verzet, dan hoef je wat minder te pompen op die pedalen. Waarschijnlijk lukt het je dan ook beter om je bovenlichaam stil en klein te houden en minder te zwabberen en te zwoegen.

5. In het wiel

Als je de kans hebt, ga dan dicht in het wiel fietsen van een andere fietser. Want door vlak achter iemand anders aan te rijden, verminder je je luchtweerstand flink.

Heb je zelf nog stormachtige tips en trucs? We horen ze graag, laat hieronder je reactie achter.

NK Tegenwindfietsen
Alle genoemde technieken kom je ook tegen bij het enige, echte NK Tegenwindfietsen. Met recht een stevig staaltje aanpoten. Lees HIER meer, of bezoek de Facebookpagina

Fietsen met tegenwind

Gewoon dapper doortrappen.. @ NK Tegenwindfietsen

Deel.

Over de auteur

5 reacties

 1. Wim van Lohuizen op

  Kies een route met de meeste beschutting, iedere heg of bossage scheelt, mijd de kale dijk

 2. In deze corona crisis is het niet verstandig om vlak achter een andere fietser te rijden. Juist in een tijd dat we afstand moeten houden.

 3. Ik heb altijd tegenwind zelfs als het windstil is 🙂
  Als je tegenwind hebt moet je langzamer rijden dan is de effectieve tegenwind lager, alleen als je net zo hard fietst als de wind waait sta je stil dus kom je niet ver.
  Verder gewoon doen wat je altijd doet, voorover buigen en doorfietsen.

 4. Vlak achter een voorganger fietsen is altijd onverstandig: bij plotseling remmen van die voorganger is een botsing niet te vermijden!
  Henk

Geef je reactie