Canyon Pathlite:ON 7 e-bike Proefrit – in de bergen

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Canyon Pathlite:ON 7 e-bike. Deze testten we HIER AL EERDER, nu namen we ‘m mee de bergen in.

Canyon Pathlite_ON 7

En afdalen? Wat een feest. De Pathlite rolt stabiel en voelt stevig aan

Canyon Pathlite:ON 7 in de bergen

Zomer 2020 reden we met de Canyon Pathlite:ON 7 een paar dagen op de Veluwe. Nu gaan we een stapje verder. We nemen de e-bike mee naar de streek rond Alpe d’Huez. Wat kan hij daar allemaal? Volgens Canyon kun je de Pathlite overal voor gebruiken: ‘Van e-trekking tot e-commuting.’ Die twee begrijpen we nog, maar dit is geen fiets die je koopt om er bijvoorbeeld boodschappen mee te doen. Of je moet er tijdens je vakantie een baguette mee gaan halen in het dorp. Dat is exact wat wij ermee gaan doen. En meer.

De fiets rijdt zoals-ie eruit ziet: rauw en on­gepolijst

Rijeigenschappen

Wij hebben ons kamp opgeslagen in de ­bergen en dat betekent dat de Pathlite flink aan de bak moet: vanaf 700 meter naar ruim 1300 of 1400 meter hoogte, met stijgingspercentages tussen de 3 en 8,5 procent. Pittig! We zetten de motor op standje Tour (en soms op E-MTB), kiezen de juiste versnelling en daar gaan we. Met een snelheid van circa 14 kilometer per uur zoemen we omhoog. Ter vergelijking: met een racefiets zit je daar ­vrijwel altijd onder. Bij de steilste stukken kiezen we even de Turbo-stand: hoppa, twintig per uur! Ondertussen zien we op het display de batterijinhoud rap slinken.

In Eco-stand rij je met een volle accu 130 kilometer, nu heb je voor 60 kilometer stroom. Zet je hem heel af en toe op Turbo, gewoon om jezelf even te kietelen, dan kun je heel ver komen. En met een stuk minder inspanning dan met een gewone fiets. Dus was je ooit bang voor zo’n beklimming, dan is dat nu niet meer nodig. En afdalen? Wat een feest. De Pathlite rolt heel stabiel en voelt stevig aan. De minuscule nopjes van de fijne G-One-banden geven meer dan afdoende grip.

De nopjes geven meer dan afdoende grip

Modellen

Canyon heeft verschillende uitvoeringen van de Pathlite, zonder en met motor – die laatste dragen de toevoeging ‘On’. De 6 en 7 hebben een ingebouwde Bosch 500Wh-accu, de 8 en 9 hebben de mogelijkheid een tweede accu te plaatsen. De overeenkomsten tussen alle fietsen (het zijn er tien) zijn de Bosch-midden­motor, de derailleur en onderdelengroep, een aluminium frame en een verende voorvork. De 6 is te koop vanaf 2899 euro, onze 7 kost een krappe 3400 euro.

Technische details

Frame, zadelpen, stuur/stuurpencombinatie en de spatborden zijn allemaal van aluminium. De fiets heeft een SR-voorvork met lucht­vering, een Canyon/Ortlieb-bagagerek en opvallende ver­lichting. De Bosch Performance Line CX komt met een ingebouwde 500Wh-accu en een Purion-display. De onderdelengroep is van Shimano en heeft een cassette met twaalf kransjes (de grootste heeft liefst 51 tanden) en 180 millimeter rem­schijven. Het FSA-crankstel heeft een ­kettingblad met 42 tanden. De Schwalbe G-One offroad-banden zijn 57 millimeter breed.

Bovenaanzicht op het aluminium stuur

Opvallend

De fiets rijdt zoals-ie eruit ziet: rauw en on­gepolijst. Het is een echte e-trekkingbike, zonder tierlantijntjes of luxe. De motor is ontwikkeld voor sportieve e-mountainbikes en levert dus enorm veel kracht. Je hoort hem flink werken, maar dat hoort bij dit type fietsen. Je kunt ook prima sporten met deze fiets: goed doortrappen en je hartslag gaat vanzelf omhoog. Lui word je als je ­constant de auto maar pakt voor een kop koffie of een baguette. Dan kun je veel beter je e-bike nemen, zodat je tegelijkertijd op een mooie manier de omgeving kunt verkennen.

Het is een echte trekkingbike, zonder tierlantijntjes

Merk

Canyon is groot geworden als fabrikant van even goede als betaalbare mountainbikes en racefietsen. Die mooie prijzen zijn mogelijk omdat het Duitse merk haar waar alleen online verkoopt en ­vervolgens per koerier opstuurt. De ­levering is dusdanig dat je als klant je fiets vanuit de doos zelf snel klaarmaakt voor gebruik. Zelfs een e-bike als deze Pathlite. Voor het onderhoud heeft Canyon eigen ­service centers in Nederland en België.

Plussen & minnen

+ één brok graniet
+ goede onderdelen

– rijdt spartaans
– stuur/stuurpencombi is niet afstelbaar

De Canyon Pathlite:ON 7 e-bike kost € 3.399,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Onze uitvalsbasis: La douce montagne
Om de Pathlite goed te testen, zochten we serieuze bergen op. We gingen naar hotel La Douce Montagne in Allemond, in het dal onderaan de beroemde Alpe d’Huez. In de zomer zijn de bergflanken het terrein van fietsers en wandelaars, in de winter zoeken de wintersporters de pistes op. Het is iets magisch om op een fiets naar Alpe d’Huez of de Col du Glandon te trappen – met of zonder trapondersteuning. Neem ook eens de route via Villard Reculas via de ‘balkonroute’ over de Pas de la Confession. Fiks klimmen, maar eenmaal boven heb je het mooiste uitzicht dat je je kunt wensen. Daarnaast is er ook nog een heerlijk vlak fietspad langs de rivier de Romanche richting Le Bourg d’Oisans. Ben je met de tent of caravan? Er zijn voldoende campings in zowel Allemond als in Bourg. Kijk op LA DOUCE MONTAGNE

Eigenaar Maarten Alfrink voor La douce montagne

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.