Fietsen in de Eifel: ontdek deze nieuwe thematische tochten

0

Leuk: de afgelopen jaren zijn er in de Eifel fietsroutes ontwikkeld die ook met een gewone fiets goed te doen zijn. Hoe? Door slim gebruik te maken van fietspaden op voormalige spoorlijnen of langs rivieren. Nieuw zijn de tocht Kaiser.Genuss van Aken naar Trier, en de 4-landenfietstocht Grenzen.Los van Roermond naar Luxemburg. Heel bijzonder, zo trek je het buitenland in vanuit leuke steden aan de grens en ga je lekker fietsen in de Eifel.

Fietsen in de Eifel

In de afgelopen 20 jaar is in de EIFEL een prima netwerk van fietspaden aangelegd. Zoals zo’n 350 kilometer aan paden over voormalige spoorlijnen. Die zijn dankzij het maximale stijgingspercentage van 2,5 procent geschikt voor iedereen. De populaire Vennbahn-Radweg is het bekendste voorbeeld, maar er zijn ook mooie fietsroutes langs idyllische riviertjes zoals de Kyll en Sauer. Inmiddels zijn al 4 fietsroutes gekeurd door de Duitse fietsersbond, de ADFC. De Vennbahn-Radweg en Venn-Eifel-Mosel-Radroute hebben 4 sterren gekregen; de RurUferRadweg en de Wasserburgenroute 3 sterren.

Nieuwe fietsroute vanuit Aken: Kaiser.Genuss

De 225 kilometer lange fietstocht Kaiser.Genuss verbindt Aken, de stad van Karel de Grote, met Trier, de oudste stad van Duitsland. Toen Karel de Grote in het jaar 800 tot keizer werd gekroond was Aken het centrum van Europa. In de Paltskapel kun je de kostbare schrijn en de opvallend eenvoudige stenen troon bewonderen. De bloeiperiode van Trier lag in de 4e eeuw. Toen werd de stad onder een aantal Romeinse keizers verfraaid met indrukwekkende gebouwen, waaronder een groot thermencomplex. Het eerste stuk gaat via de Vennbahn over de ruige hoogvlakte van de Hoge Venen naar het fotogenieke plaatsje Monschau. Na het stuwmeer in Bütgenbach volg je de loop van het riviertje de Kyll langs de grillige rotsformaties van de Gerolsteiner Dolomieten. Onderweg smul je van streekproducten, zoals mosterd uit Monschau, mineraalwater uit Gerolstein en bier uit Bitburg.

Vierlandenfietsroute: van Roermond naar Luxemburg

Landsgrenzen zijn nooit ver weg tijdens de fietstocht Grenzen.Los. Deze leidt je over een lengte van een dikke 345 kilometer van de Limburgse stad Roermond naar Luxemburg. Je volgt de loop van het natuurlijk meanderende riviertje de Roer stroomopwaarts – heel iets anders met de industriële Ruhr! Je volgt het water door het Belgische deel van Natuurpark Hoge Venen, langs de enorme bruinkoolgroeve bij Inden. Het gigantische gat in het landschap is een groot contrast met de ongerepte natuur van Nationaal Park Eifel. Vanaf Monschau vervolg je je tocht over voormalige spoorlijnen naar het Belgische St. Vith en Prüm. In het dal van rivier de Prüm bij Holsthum ruik je in het seizoen de hop die hier wordt verbouwd. Over de grensrivier de Sauer kom je in het Luxemburgse plaatsje Echternach, waar je een bezoekje kunt brengen aan de enorme abdij met het graf van de heilige Willibrord vindt. Het eindpunt is de bruisende stad Luxemburg, ook niet mis!

Arrangementje?
Voor beide fietstochten is een arrangement beschikbaar, inclusief overnachtingen met ontbijt in de etappeplaatsen, lunchpakketten en bagagevervoer. Informatie over alle fietstochten en arrangementen op de WEBSITE VAN DE EIFEL

Beeld: © Eifel Tourismus GmbH en vennban.eu

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.